Τις τελευταίες ημέρες δύσκολα τη βρίσκεις στο τηλέφωνο. Και ακόμα πιο δύσκολα καταφέρνεις να συναντηθείς μαζί της. Ζει άλλωστε, όπως η ίδια λέει, στη δίνη ενός «συγκυριακού χαμού» που ευτυχώς δεν είναι κανόνας στη ζωή της. Το τελευταίο, ειδικά, το τονίζει με την ίδια σοβαρότητα και επιμέλεια που μιλάει για τη δουλειά της. «Δεν ζω σαν χρηματιστής που πουλάει μετοχές και δεν προλαβαίνει να ανασάνει. Ζω όπως κάθε κανονικός άνθρωπος και αυτό είναι συνειδητή επιλογή. Μου αρέσει να δουλεύω όσο μου αρέσει και να ζω» εξηγεί η Βασιλική Τρουφάκου, η οποία στη διαδρομή ανάμεσα στο θέατρο Σημείο –συμπρωταγωνιστεί στη sold out «Εντα Γκάμπλερ» –και στο επιτυχημένο τηλεοπτικό «Κάτω Παρτάλι» βρίσκει χρόνο για μια ακόμα επαγγελματική στάση στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Αιτία είναι οι «Αδελφοί Καραμάζοφ» σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη. Η Τρουφάκου ερμηνεύει επί σκηνής την Κατερίνα Ιβάνοβνα, τη γυναίκα που συναντά τον Ντμίτρι προκειμένου να τη βοηθήσει να βγει από ένα οικονομικό αδιέξοδο και να σώσει την τιμή του στρατηγού πατέρα της. Και μία από τις δύο ηρωίδες μαζί με την Γκρούσενκα (Λένα Παπαληγούρα) που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων στο έργο. «Στην παράσταση προσπαθούμε να φωτίσουμε τους χαρακτήρες όσο το δυνατόν ευρύτερα. Ο Ντοστογέφσκι δεν έχει κακούς, καλούς και άσχημους χαρακτήρες. Φωτίζει τα πράγματα –ακόμα και τις πιο σκοτεινές πτυχές –με τέτοιον τρόπο ώστε να σταματήσεις να τα φοβάσαι. Με έναν τρόπο κατανοητό που αποβάλλει τη διάσταση του φόβου». Αν και με τους αδελφούς Καραμάζοφ –όπως εξηγεί –νιώθει ένα είδος «συγγένειας», ο Ιβάν είναι ο χαρακτήρας που την κεντρίζει περισσότερο και αυτό γιατί διατηρεί μια σημαντική ισορροπία ανάμεσα στην πίστη και την έρευνα, την πίστη και τη μη πίστη. «Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν αισθάνομαι εγγύτητα με την παραφορά και την αυτοκαταστροφή του Ντμίτρι ή με τη στωικότητα και την εσωτερικότητα του Αλιόσα» εξηγεί.

ΚΑΙ «ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗσ». Το θέατρο για τη Βασιλική είναι ο χώρος όπου μέχρι στιγμής έχει μάθει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Διευκρινίζει όμως πως δεν είναι θέμα χώρου αλλά χρόνου. «Θεατρικά υπάρχω περισσότερο καιρό απ’ οπουδήποτε αλλού. Πέρυσι, για παράδειγμα, που ξεκίνησα τα γυρίσματα της σειράς, ήμουν σαν τα παιδάκια που μαθαίνουν ποδήλατο πρώτη φορά. Σου βγάζουν τις βοηθητικές ρόδες και μετά όλα μοιάζουν με θρίλερ. Θέλει αντισώματα και δεξιότητες για να αλλάζεις κάθε τόσο εργασιακό περιβάλλον» εξηγεί η 28χρονη ηθοποιός, που στην επερχόμενη ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης» θα υποδυθεί μια τραγουδίστρια με την οποία συνδέεται ερωτικά ο συνθέτης. Την τηλεοπτική αναγνώριση που κέρδισε από τον ρόλο της Μυρτώς στο «Κάτω Παρτάλι» δεν τη μεταφράζει ως επαγγελματική επιβράβευση. Και σίγουρα όχι ως βραβείο. Μέσα της γνωρίζει άλλωστε πως η τηλεόραση ίσως αργούσε ακόμα αν οι θεατρικές της προσπάθειες δεν έπιαναν τόπο. Γίνεται πιο συγκεκριμένη: «Η σειρά μπήκε στη ζωή μου επειδή κάποιος με είδε στο θέατρο και πίστεψε σε μένα. Το θέατρο γίνεται με πολύ κόπο, είναι ένα πράγμα που στύβει ζωές και βγάζει λίγο χυμό. Είναι μια αλήθεια αυτό». Στον λογαριασμό της στο facebook δεν της αρέσει να μιλάει «γι’ αυτού του είδους τις αλήθειες». «Το προφίλ το έχω για να κάνω πλάκα με τους φίλους μου» λέει και εξηγεί πως στα χέρια της δεν λειτουργεί ως εργαλείο προβολής του εαυτού της, της δουλειάς της, της άποψής της. «Δεν θέλω να ανέβω στο βάθρο του facebook και να καταγγείλω. Μέσα από τη δουλειά μου εκτίθεμαι συνέχεια, δεν υπάρχει λόγος να το αντιμετωπίζω με αυτόν τον τρόπο. Προσπαθώ να το χρησιμοποιώ περισσότερο ως έναν χώρο για συνάντηση παρά ως ένα προφίλ που κουνάει το δάχτυλο». Σε μια κανονική περίοδο που οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τής αφήνουν χρόνο για αγαπημένα πρόσωπα και βόλτες, θα βγει για φαγητό με φίλους, θα πάει σινεμά, θα βρεθεί κοντά στη θάλασσα. Ακόμα και τότε όμως παραδέχεται πως τις υποχρεώσεις της δεν θα τις τακτοποιήσει έγκαιρα. «Κάποιες σέρνονται για καιρό. Από το καλοκαίρι, για παράδειγμα, λέω να αλλάξω το δεξί φανάρι του αυτοκινήτου μου και ακόμα δεν το έχω κάνει. Αλλοτε πάλι ξεχνάω να πληρώσω την ΕΥΔΑΠ. Στην καθημερινότητα είναι που χωλαίνω». «Το web banking δεν θα ήταν μια λύση;» τη ρωτάω. «Τι είναι αυτά που μου λες; Εδώ εγώ ακόμα χρησιμοποιώ ατζέντα» απαντά σχεδόν αποστομωτικά.

Info

Οι «ΑδερφοίΚαραμάζoφ» του Ντοστογέφκσι θα παίζονται μέχρι τις10 Ιουνίου στοΘέατροΤέχνηςΚαρόλου Κουν – Υπόγειο(Πεσμαζόγλου 5). Διασκευή:ΔιονύσηςΚαψάλης. Σκηνοθεσία: ΝατάσαΤριανταφύλλη. Μουσική:Mόνικα.

Παίζουν οι Aντίνοος Αλμπάνης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ηλίας Μελέτης, Λένα Παπαληγούρα, Βασιλική Τρουφάκου,Αινείας Τσαμάτης. Διάρκεια: 150 λεπτά.