Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:07 της Πέμπτης, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιανατολικά της Κρήτης. Τα ξημερώματα της Παρασκευής από τον ίδιο εστιακό χώρο καταγράφηκε ισχυρή (μετα) σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ο σεισμός σημειώθηκε μεταξύ του δυτικού άκρου της Κρήτης και της Κάσου πάνω στο Ελληνικό Τόξο, εκεί όπου τέμνεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα.

Εγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη και ιδίως στο Ηράκλειο και τον Αγιο Νικόλαο, αλλά και στην Κάσο, την Καρπαθο και τη Ρόδο.

Από τον ίδιο εστιακό χώρο έχουν καταγραφεί πολλές μετασεισμικές δονήσεις από τις οποίες η μεγαλύτερη σημειώθηκε στις 05.05 της Παρασκευής και ήταν ισχυρή με μέγεθος 5,4 Ρίχτερ.

Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν επίσης δέκα μετασεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί αφού θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δυο εικοσιτετράωρα από τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξή του.