Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Εθνικό Μέτωπο (FN), Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκινά μια «πειθαρχική» διαδικασία σε βάρος του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του κόμματος, τον οποίο προέτρεψε να αποσυρθεί από την πολιτική.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, η Μαρίν Λεπέν απαίτησε από τον πατέρα της «να δείξει σωφροσύνη, να αναλάβει την ευθύνη για το πρόβλημα που προκάλεσε ο ίδιος και πιθανόν να αναστείλει κάθε πολιτική του δραστηριότητα».

Μετά την απόφαση της Μαρίν Λεπέν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του πατέρα της στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε ότι η κόρη του «μπορεί να εύχεται τον θάνατό» του και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξή του.

Το οικογενειακό ρήγμα δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις που επανέλαβε πρόσφατα ο Λεπέν ότι οι θάλαμοι αερίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν μια «λεπτομέρεια της ιστορίας».

Η Μαρίν Λεπέν που προσπαθεί να δείξει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Ο Ζαν Μαρί Λεπέν φαίνεται ότι έχει αποδυθεί σε μία στρατηγική κάπου μεταξύ καμένης γης και πολιτικής αυτοκτονίας».

Ο 86χρονος Λεπέν προειδοποίησε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα αντιμετωπίσει κίνδυνο κατάρρευσης εάν αυτός φύγει και απέρριψε ως «τρελή» την ιδέα της παραίτησής του.

«Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να με θέλει νεκρό, αυτό είναι πιθανό, αλλά δεν πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία μου» πρόσθεσε.