Το αποτέλεσμα της κλήρωσης της 20ής Μαρτίου δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση φαινομένων ρεβανσισμού στα τρία από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εντεκα μήνες πέρασαν από το βράδυ της 24ης Μαΐου, στη Λισαβόνα, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης «έκλεψε» το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ μέσα από την αγκαλιά της συμπολίτισσάς της Ατλέτικο στις καθυστερήσεις.

ΑΦΗΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΡΟΧΙΜΠΛΑΝΚΟΣ. Από τότε κάθε φορά που οι Ροχιμπλάνκος βλέπουν τη λευκή φανέλα της Ρεάλ αφηνιάζουν σαν ταύροι. Η επικράτησή τους σε πρωτάθλημα (δις), Κύπελλο και Σούπερ Καπ Ισπανίας δεν μπόρεσε να απαλύνει τον πόνο των καμικάζι του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Μπορεί να γίνει όμως τώρα, ανακόπτοντας την πορεία της Ρεάλ προς την Ιστορία, αφού στόχος των Μερένχες είναι να γίνουν οι πρώτοι κάτοχοι του Τσάμπιονς Λιγκ που θα υπερασπιστούν με επιτυχία τον τίτλο τους;

Η αποστολή των Ροχιμπλάνκος σαφώς και δεν θα είναι εύκολη. Οχι μόνο γιατί η Ρεάλ δεν είναι αμελητέα, αλλά γιατί έχουν ανοίξει άθελά τους βεντέτα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο μετά τον αγώνα της 7ης Φεβρουαρίου, όταν νίκησαν με 4-0.

Ο αγωνιστικός κατήφορος του Πορτογάλου, που ξεκίνησε με τον χωρισμό του από την Ιρίνα Σάικ την τελευταία ημέρα του 2014, κορυφώθηκε σε εκείνο το ματς. Τα αντανακλαστικά του CR7 μετά το παιχνίδι αποδείχθηκαν κάτω του μετρίου, καθώς δεν ανέβαλε το πάρτι που είχε οργανώσει για τα γενέθλιά του, προκαλώντας τη μήνιν των οπαδών των Μερένχες και διοικητική αναταραχή. Αυτά ανήκουν βέβαια στο παρελθόν και παρά τις διαβεβαιώσεις του Ζοζέ Μουρίνιο ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει μνήμη, ο CR7 έχει –και πολύ καλή μάλιστα. Αλλωστε ο Ρονάλντο φημίζεται ότι δεν αφήνει τίποτα στη μέση. Και μπορεί η Ατλέτικο να μην έχει σχέση με το επεισόδιο στο πάρτι, όμως αυτή θα γίνει το εφαλτήριο για να δώσει ο Πορτογάλος τη δική του απάντηση στους socios της Ρεάλ Μαδρίτης και στον μαδριλένικο Τύπο που τον αμφισβήτησαν.

ΜΑΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ. Ρεβάνς ενός άλλου, πιο μακρινού τελικού, αποτελεί το ζευγάρι Πόρτο – Μπάγερν. Στις 27 Μαΐου του 1987 οι Βαυαροί μπήκαν στο στάδιο Ερνστ Χάπελ της Βιέννης ως το απόλυτο φαβορί για να κατακτήσουν τον τέταρτο τίτλο τους στη σημαντικότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δύο ώρες αργότερα οι Δράκοι θα είχαν στην αγκαλιά τους το πρώτο τους Κύπελλο με τα μεγάλα αφτιά και ο Αλγερινός Ματζέρ θα γινόταν ο απόλυτος σταρ για το τακουνάκι με το οποίο νίκησε τον Ζαν Μαρί Πφαφ. Η Ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια, αφού ένα από τα μεγάλα αστέρια της σημερινής Πόρτο είναι ένας άλλος Αλγερινός, ο Γιασίν Μπραχίμι.

Αν και η Μπάγερν είναι ξανά το απόλυτο φαβορί, η Πόρτο έχει κάθε λόγο να ελπίζει στο θαύμα. Αιτία οι σοβαρές απουσίες των Βαυαρών, όπως των τραυματιών Ρόμπεν και Αλάμπα. Οι Δράκοι είναι επίσης από τις κορυφαίες ομάδες στις αντεπιθέσεις, και όπως έχει αποδειχθεί μπορούν να αποσυντονίσουν τη βαυαρική ομάδα και να την καταδικάσουν στην ήττα.

Στην Πόρτο πρωταγωνιστεί φέτος ο Κριστιάν Τέγιο, ο οποίος πήρε το βάπτισμα του πυρός πριν από τρεις σεζόν στην Μπαρτσελόνα υπό την καθοδήγηση του νυν προπονητή της Μπάγερν Πεπ Γκουαρντιόλα. Κατά καιρούς ο Τέγιο έχει αφήσει αιχμές εναντίον του Γκουαρντιόλα για έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Η μεγάλη του ευκαιρία για ρεβάνς θα πάρει ωστόσο αναβολή λόγω τραυματισμού.

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ. Αντίθετα, ευκαιρία για ρεβάνς αποτελεί για την Παρί Σεν Ζερμέν η αναμέτρησή της με την Μπαρτσελόνα, για δεύτερη φορά στην τελευταία τριετία στη φάση των 8 και για δεύτερη φορά φέτος, μετά τη φάση των ομίλων. Από τότε που στην Παρί Σεν Ζερμέν μιλούν αραβικά στόχος της γαλλικής ομάδας έγινε η διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στις δύο τελευταίες σεζόν οι Παριζιάνοι αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από Μπαρτσελόνα και Τσέλσι με τον κανονισμό των εκτός έδρας γκολ.

Από τους Μπλε κατάφεραν να πάρουν ρεβάνς πληρώνοντάς τους με το ίδιο νόμισμα (πρόκριση με τα εκτός έδρας γκολ) στον προηγούμενο γύρο. Μια πρόγευση για το τι θα συμβεί στο ματς με τους Μπλαουγκράνα πήραμε στη φάση των ομίλων, όταν η Παρί τους νίκησε τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι με 3-2. Σημαντική λεπτομέρεια: σε εκείνο το παιχνίδι δεν αγωνίστηκε ο Ιμπραΐμοβιτς, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στον πρώτο προημιτελικό στο Παρκ ντε Πρενς λόγω της ποινής μιας αγωνιστικής που του επιβλήθηκε για την αποβολή του στο ματς με την Τσέλσι. Οι απουσίες της Παρί είναι πολλές και σημαντικές, αφού δεν θα αγωνιστούν επίσης οι Βεράτι (τιμωρημένος), Νταβίντ Λουίζ και Τιάγκο Μότα (τραυματίες). Η Μπαρτσελόνα δυσκολεύεται πάντοτε με αντίπαλο την Παρί και η νίκη της τον Δεκέμβριο με 3-1 ήταν μόλις η δεύτερη σε επτά αναμετρήσεις με τους Παριζιάνους.

ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Το τέταρτο και λιγότερο λαμπερό ζευγάρι των προημιτελικών αποτελούν η Γιουβέντους και η Μονακό. Συγκαταλέγονται στα αουτσάιντερ της φετινής διοργάνωσης, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο για μία ομάδα με την ιστορία της Γιουβέντους.

Οι δύο σύλλογοι διατηρούν αγαστές σχέσεις εδώ και πολλές δεκαετίες και έχουν περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Εκτός από πολλούς παίκτες που φόρεσαν και τις δύο φανέλες (Τρεζεγκέ, Ανρί, Εβρά, Τιράμ), τις ενώνει ο Ντιντιέ Ντεσάν. Ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας στα πρώτα του βήματα στην προπονητική οδήγησε τη Μονακό στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004 και δύο χρόνια αργότερα δέχθηκε να καθήσει στον πάγκο της Γιουβέντους (έχει κάνει μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής της Γηραιάς Κυρίας) που είχε υποβιβαστεί στη Serie B λόγω του σκανδάλου Calciopoli.

Το παρελθόν δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον η στατιστική των δύο ομάδων. Η Γιουβέντους δεν έχει ηττηθεί ποτέ στο γήπεδό της από γαλλική ομάδα ενώ η Μονακό δεν έχει νικήσει ποτέ σε ιταλικό έδαφος.

Ο αμυντικός της Γιούβε και πρώην της Μονακό Πατρίς Εβρά συστήνει στη Γηραιά Κυρία να αντιμετωπίσει τους Μονεγάσκους σαν να έπαιζε με την Μπάγερν ή την Μπαρτσελόνα.

Το μεγάλο προσόν της Μονακό είναι η άμυνα-γρανίτης και οι αντεπιθέσεις-φωτιά. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Λεονάρντο Ζαρντίμ έχει καταφέρει να παντρέψει με μεγάλη επιτυχία την εμπειρία των παλιών με τον ενθουσιασμό των νέων.

Η Μονακό είναι τυχερή γιατί απέναντί της δεν θα βρεθεί ο νούμερο ένα μεταγραφικός στόχος των πλουσιότερων ομάδων, ο Πολ Πογκμπά, που τραυματίστηκε στον επαναληπτικό με την Ντόρτμουντ, ενώ αμφίβολος είναι και ο Μαρκίζιο.

Για τη Γιούβε η διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί οξυγόνο, τόσο για τη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων όσο και για την εικόνα της, που έχει δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα λόγω του Calciopoli.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη 14 Απριλίου

Ατλέτικο – Ρεάλ Μ.

Γιουβέντους – Μονακό

Τετάρτη 15 Απριλίου

Παρί Σ.Ζ. – Μπαρτσελόνα

Πόρτο – Μπάγερν

Τρίτη 21 Απριλίου

Μπάγερν – Πόρτο

Μπαρτσελόνα – Παρί

Τετάρτη 22 Απριλίου

Μονακό – Γιουβέντους

Ρεάλ Μ. – Ατλέτικο

Οι αναμετρήσεις των προημιτελικών και οι πιθανότητες των μονομάχων

Πόρτο – Μπάγερν

Ματζέρ δεν υπάρχει πια στο Οπόρτο. Υπάρχει όμως ένας άλλος Αλγερινός, ο Γιασίν Μπραχίμι, ο ικανότερος εκτελεστής φάουλ στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της Μπάγερν η Πόρτο και η Τσέλσι έχουν περίοπτη θέση.

Πιθανότητες

Μπάγερν 60%

Πόρτο 40%

Γιουβέντους – Μονακό

Ραντεβού με παρελθόν. Ευκαιρία για τους νεότερους να μάθουν ότι πριν από τον Μέσι και τον Ρονάλντο υπήρχε ένας grande Ντελ Πιέρο που απέκλεισε μόνος του τους Μονεγάσκους στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ του 1998. Περισσότερα είναι αυτά που ενώνουν παρά χωρίζουν τους δύο συλλόγους (Ντεσάν, Τρεζεγκέ, Ανρί, Τιράμ, Εβρά). Το σημαντικότερο, έζησαν και οι δύο την εμπειρία του ταξιδιού στον ποδοσφαιρικό Αχέροντα (Β’ κατηγορία).

Πιθανότητες

Γιουβέντους 55%

Μονακό45%

Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαρτσελόνα

Ολα εξαρτώνται από τον Μέσι. Αν έχει κέφια, οι Παριζιάνοι δεν έχουν καμία τύχη. Η απουσία των Ιμπραΐμοβιτς, Βεράτι, Λουίζ από το πρώτο ματς στο Παρίσι πιθανόν να γίνει αιτία να απελευθερωθούν δυνάμεις από τις τάξεις της Παρί. Ας μην ξεχνάμε ότι νίκησε την Μπάρτσα στους ομίλους ενώ απέκλεισε την Τσέλσι στο Λονδίνο με δέκα παίκτες.

Πιθανότητες

Παρί Σεν Ζερμέν 50%

Μπαρτσελόνα 50%

Ατλέτικο – Ρεάλ Μαδρίτης

Με το μαχαίρι στο στόμα βρίσκονται οι παίκτες του Ντιέγο Σιμεόνε από τη στιγμή που έμαθαν τον επόμενο αντίπαλό τους. Οι ένδεκα μήνες που μεσολάβησαν από τον περυσινό τελικό κρύωσαν αρκετά το πιάτο της εκδίκησης που θέλουν να σερβίρουν οι Ροχιμπλάνκος. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πολλούς λόγους για να παραγγείλει άλλο μενού.

Πιθανότητες

Ατλέτικο 49%

Ρεάλ Μαδρίτης 51%