Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση του.

Ο ΜακΓκρέγκορ είπε σε συνεργάτες του ότι έλαβε την «πολύ δύσκολη απόφαση» να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.

Εξέφρασε την επιθυμία του να μειώσει τον αριθμό των ωρών που εργάζεται, αλλά είπε ότι θα είναι υπεύθυνος για κάποια πρότζεκτ. Πρόσθεσε ότι το να εργάζεται επί 13 χρόνια ως διευθυντής του Μουσείου υπήρξε «το μεγαλύτερο προνόμιο της επαγγελματικής ζωής» του.

«Το Μουσείο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει μια καινούρια φάση: την ανάπτυξη της συλλογής του, προκειμένου να παρουσιαστούν οι διαφορετικές ιστορίες του κόσμου. Πρόκειται για μια συναρπαστική προοπτική» τόνισε.

Ο ΜακΓκρέγκορ είχε αρνηθεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε δηλώσει – σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times – ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «δεν είναι καν ελληνικό μνημείο».

Οποιος και αν είναι ο διάδοχός του, δεν αναμένεται να τηρήσει διαφορετική στάση, καθώς το αίτημα της Αθήνας για επανένωση των Γλυπτών έχει συναντήσει την άρνηση και της βρετανικής κυβέρνησης.

Έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απόφαση του δανεισμού του αγάλματος του θεού Ιλισσού στο Μουσείο Ερμιτάζ και η προκλητική του δήλωση ότι το Βρετανικό Μουσείο θα δανείσει Γλυπτά του Παρθενώνα και σε άλλα Μουσεία.

Από το 2002 που ανέλαβε τη θέση του, ο ΜακΓκρέγκορ προσπάθησε -και κατάφερε- να κάνει το Βρετανικό Μουσείο ένα από τα πλέον επισκέψιμα Μουσεία του κόσμου.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε από 4,6 εκατομμύρια ανά έτος σε 6,7 εκατομμύρια ανά έτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχθηκε προτάσεις από γερμανικά ινστιτούτα και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θα τεθεί επικεφαλής συμβουλευτικής επιτροπής που θα καταθέσει προτάσεις στην γερμανίδα υπουργό Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς για την ανάπτυξη του Humboldt-Forum.

Ο ΜακΓκρέγκορ επέλεξε μία σειρά από δυνατές και -ενίοτε αμφιλεγόμενες- εκθέσεις που αφηγούνταν την ιστορία του κόσμου με νέους τρόπους.

Παράλληλα, ήταν ο παρουσιαστής της σειράς «Η Ιστορία του Κόσμου σε 100 Αντικείμενα» που είχε μεταδοθεί από το Radio 4 το 2010.