Η Καταραϊίνα Χαϊντί δεν μπορούσε να το πιστέψει. «WTF είναι αλήθεια;» έγραψε στο twitter πάνω σε μια εικόνα που έδειχνε το λογότυπο της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στα χρώματα της τουρκικής σημαίας. Αλλοι χρήστες άφησαν μόνο τις εικόνες να μιλήσουν. Κάποιος σκιτσάρισε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να οδηγεί μια κλούβα της αστυνομίας έχοντας συλλάβει τα πουλιά του twitter. Κάποιος είδε το ίδιο πουλί με ένα μαχαίρι στο στήθος, άλλος να κόβει ένα χέρι την ουρά του με ένα ψαλίδι. Η πιο συμβολική εικόνα, όμως, δεν έχει καμία σχέση με το λογότυπο: είναι μια κλειστή καγκελόπορτα σε έναν χωματόδρομο, ενώ δεξιά και αριστερά το πεδίο είναι ελεύθερο. Το μήνυμα είναι σαφές: ό,τι και να κάνουν οι Αρχές, το Διαδίκτυο δεν μπορεί να περιοριστεί.

Η αντίδραση αυτή, έντονη αλλά και με υψηλής ποιότητας χιούμορ, είχε μια πολύ συγκεκριμένη αιτία: την εντολή των τουρκικών εισαγγελικών Αρχών να απαγορευθεί η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσιοποίηση, την περασμένη εβδομάδα, της φωτογραφίας του εισαγγελέα Σελίμ Κιράζ, τον οποίο τα μέλη μιας ακροαριστερής οργάνωσης κρατούσαν όμηρο με την απειλή όπλου. Τελικά ο εισαγγελέας έχασε τη ζωή του κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών που συνόδευσαν την επέμβαση της αστυνομίας. Η ενέργεια της Δικαιοσύνης είχε τη σύμφωνη γνώμη της προεδρίας. «Αυτό που συνέβη είναι εξίσου απεχθές με το ίδιο το συμβάν» ανέφερε εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Η εισαγγελία ζήτησε ουσιαστικά την πρόσβαση στους 166 ιστοτόπους που δημοσίευσαν την φωτογραφία –ανάμεσα σε αυτούς είναι το twitter, το facebook και το YouTube. Αργότερα οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν στην άρση της απαγόρευσης. Παραμένει γεγονός, ωστόσο, ότι χθες το απόγευμα η πρόσβαση στους 166 ιστοτόπους ήταν σχεδόν αδύνατη, ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που λαμβανόταν μια τέτοια απόφαση σε λιγότερο από έναν χρόνο, αλλά και ότι κάποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης «συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» εξαφανίζοντας την επίμαχη φωτογραφία από το περιεχόμενό τους.

Η πρώτη φορά που είχε απαγορευθεί η πρόσβαση ήταν τον Μάρτιο του 2014. Η πρόφαση τότε ήταν η παραβίαση της ιδιωτικότητας και η διαρροή κάποιων συνομιλιών στο YouTube, γεγονός που κρίθηκε επιβλαβές για την εθνική ασφάλεια. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι η απαγόρευση στην πρόσβαση συνιστούσε στην ουσία παραβίαση των ατομικών ελευθεριών. Η σύνθεση του δικαστηρίου, όμως, είναι σήμερα διαφορετική.

Απαντήσεις

Η Ημισέληνος σε ρόλο Pacman να κυνηγάει το λογότυπο του twitter, δεκάδες πουλιά να επιτίθενται από τα σύρματα του ηλεκτρικού δικτύου στον Ερντογάν ή να ρίχνουν τις κουτσουλιές τους στο πρόσωπό του, αλλά και ο τούρκος πρόεδρος να σημαδεύει το λογότυπο, ήταν μερικές από τις εικόνες που εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο μετά την απόφαση των τουρκικών Αρχών να απαγορεύσουν την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.