Ο Ιβάν ο Τρομερός δεν ήταν και τόσο τρομερός. Η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε γύρω από τον πρώτο τσάρο της Ρωσίας ήταν το αποτέλεσμα «της πρώτης μιντιακής επίθεσης της Ευρώπης» ενάντια στη Ρωσία. Αυτή είναι η πραγματικότητα, υποστηρίζει στη Wall Street Journal ο ρώσος ερασιτέχνης ιστορικός Αλεξάντερ Μιασνίκοφ. Και αυτό προσπάθησε να αποδείξει μέσω μίας ιστορικής έκθεσης που παρουσιάστηκε προ ημερών κοντά στο Κρεμλίνο.

Η άποψη στηρίχθηκε σε μία σειρά από γερμανικές γκραβούρες του 16ου αιώνα, στις οποίες εικονίζονται τα στρατεύματα του τσάρου να διαπράττουν αγριότητες. Ο ίδιος ο Μιασνίκοφ υποστηρίζει ότι αυτή η εικόνα του Ιβάν του Τρομερού είναι μέρος μίας πεντακάθαρης αντιρωσικής εκστρατείας. «Ηταν μία επικοινωνιακή στρατηγική της Ευρώπης με στόχο να δείξει ότι υπήρχε ένας τρομερός τύραννος στη Μόσχα», υπογραμμίζει στη Wall Street Journal, απηχώντας λίγο έως πολύ τη ρωσική γραμμή σχετικά με τον τρόπο που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να πλήξουν την εικόνα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο παραλληλισμός με τη Ρωσία όμως δεν σταματά εκεί. Στόχος της έκθεσης, εκτός από το να αποκαταστήσει την εικόνα του Τσάρου της Ρωσίας, είναι να εξηγήσει ότι η «μιντιακή επίθεση» ήταν ένας τρόπος αντίδρασης στη ρωσική εισβολή σε δυτικά εδάφη, μία εισβολή που οδήγησε τις ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης τότε να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Αντιδράσεις για την έκθεση υπήρξαν πολλές, κυρίως από ιστορικούς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την «ιστορική» άποψη του Μιασνίκοφ ευφάνταστη και πολιτικά παράδοξη. Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση διαφημίστηκε αρκούντως με τη στήριξη του Κρεμλίνου – χρηματοδοτήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση και την επισκέφθηκε και ο ο ρώσος πρόεδρος αυτοπροσώπως.