Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν την Κυριακή οι Αρχές το Βανουάτου μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ από το αρχιπέλαγος του νοτίου Ειρηνικού, όπου ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της περιοχής.

Το γραφείο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών επιβεβαίωσε ότι έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον κυκλώνα, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς σε μία μόνο από τις έξι επαρχίες του Βανουάτου.

Ωστόσο, καθώς το δίκτυο των επικοινωνιών έχει σχεδόν στο σύνολό του τεθεί εκτός λειτουργίας, είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων αυτής της καταστροφής, 48 ώρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Παμ, που τον συνόδευαν ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 300 χιλιόμετρα/ώρα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam έως και το 90% των κατοικιών στο Πορτ Βίλα έχουν καταστραφεί. Οι πρώτες ομάδες διάσωσης που μετέβησαν στο Βανουάτου περιγράφουν ένα σκηνικό απόλυτης καταστροφής.

Στο αεροδρόμιο του Πορτ Βίλα έχουν φθάσει αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια, μεταξύ των οποίων ένα στρατιωτικό Hercules της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρει οκτώ τόνους προμηθειών αλλά και μια πρώτη ομάδα διάσωσης.

Στρατιωτικό αεροσκάφος της Γαλλίας που μεταφέρει εξοπλισμούς και εφόδια έκτακτης ανάγκης απογειώθηκε από τη Νέα Καληδονία με προορισμό το Βανουάτου προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους.

«Οργανώνουμε μια διαρθρωμένη απάντηση με τους εταίρους μας. Η Γαλλία θα αναλάβει να αξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που θα στείλουν τέσσερα αεροσκάφη στην περιοχή θα ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού» επεσήμανε αξιωματούχος.

Η Αυστραλία υποσχέθηκε να προσφέρει βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, η Νέα Ζηλανδία βοήθεια ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας, ενώ η Βρετανία προσέφερε το ποσό των 2 εκατομμυρίων λιρών.

Ο κυκλώνας Παμ έχει εξασθενίσει και κατευθύνεται προς τα νοτιοανατολικά πλήττοντας τη βόρεια Νέα Ζηλανδία. Οι Αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για καταστροφικούς ανέμους, ισχυρές βροχοπτώσεις και θαλασσοταραχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από