Εναν 51χρονο ιδιοκτήτη πτηνοτροφικής μονάδας, ο οποίος εκμεταλλευόταν εργασιακά αλλοδαπούς εργάτες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, κι έναν 41χρονο Ρουμάνο συνεργό του συνέλαβαν το πρωί της Τετάρτης στην Αχαΐα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την ίδια υπόθεση, αναζητείται άλλος ένας Ρουμάνος, ως συνεργός τους.

Προηγήθηκε καταγγελία από δύο Ρουμάνους, οι οποίοι ζήτησαν βοήθεια και προστασία τους, κάνοντας λόγο για εργασιακή εκμετάλλευσή τους από τον 51χρονο ιδιοκτήτη του πτηνοτροφείου.

Οπως εξακριβώθηκε, στις αρχές του 2015, οι δύο καταγγέλλοντες στρατολογήθηκαν στη Ρουμανία, από τον καταζητούμενο ομοεθνή τους, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση και υποσχόμενος νόμιμη εργασία και ικανοποιητικό μισθό στην Ελλάδα, απέσπασε τη συναίνεσή τους και τους έπεισε να ταξιδέψουν στην Αχαϊα, για να εργαστούν στο πτηνοτροφείο του 51χρονου.

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε οίκημα, με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση.

Οι συλληφθέντες επιτηρούσαν συνεχώς τους αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους.

Επιπλέον, ο 51χρονος αρκετές φορές κατά την επιτήρησή τους οπλοφορούσε, πυροβολώντας με καραμπίνα ή πιστόλι,στον αέρα ή στο έδαφος, κοντά στα πόδια τους, για εκφοβισμό.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, μαζί με τον συλληφθέντα Ρουμάνο, χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους στρατολογούσε στη Ρουμανία ο αναζητούμενος υπήκοος Ρουμανίας.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το πρωί της Τετάρτης, συνελήφθησαν οι εν λόγω δράστες, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι επτά Ρουμάνοι, για τους οποίους προέκυψε ότι έπεσαν θύματα εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευσή τους.

Κατά τις αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν 1.595.115 ευρώ, πολυτελές ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, πιστόλι με 90 φυσίγγια, δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού.

Στα θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, μέχρις ότου επαναπατριστούν με ασφάλεια, σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση για εμπορία ανθρώπων και παράβαση της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Πέμπτη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

Σε βάρος του 51χρονου είχε σχηματιστεί δικογραφία για παρόμοια αδικήματα και το 2013.