Τραγικό θάνατο στα χέρια των δήμιων του Ισλαμικού Κράτους φέρεται να βρήκαν 20 σιίτες που επρόκειτο να ενταχθούν σε παραστρατιωτική οργάνωση που μάχεται τους τζιχαντιστές στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, γίνεται γνωστό πως απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από τζιχαντιστές εννέα ξένοι υπήκοοι που εργάζονταν στο πετρελαϊκό πεδίο αλ-Γκάνι στη Λιβύη.

Την απαγωγή ομάδας ξένων υπηκόων επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών επικαλούμενος «ασφαλείς πληροφορίες», όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν μία εβδομάδα πριν.

Έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη των εννέα πολιτών από την Αυστρία, την Τσεχία, το Μπανγκλαντές, τις Φιλιππίνες και τουλάχιστον μία αφρικανική χώρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αυστριακού ΥΠΕΞ.

«Γνωρίζουμε ότι δεν τραυματίστηκαν όταν τους μετέφεραν από το πετρελαϊκό πεδίο αλ-Γκάνι» είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η Βιέννη έχει πληροφορίες πως η ομάδα των εργαζομένων απήχθη από το Ισλαμικό Κράτος.

Στο Ιράκ, οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν κατά πληροφορίες 20 άτομα που σχεδίαζαν να ενταχθούν σε παραστρατιωτική οργάνωση η οποία μάχεται τους ακραίους ισλαμιστές, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η εκτέλεση των ανδρών, οι οποίοι είχαν δηλώσει εθελοντές στις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, έγινε στην πόλη Χαουίτζα, σύμφωνα με έναν αστυνομικό και δύο τοπικούς αξιωματούχους. Η εκτέλεση δεν ανακοινώθηκε από άλλη πηγή, όμως στο Διαδίκτυο αναρτήθηκε σειρά πολύ σκληρών φωτογραφιών που εικονίζουν τα θύματα.

Στις φωτογραφίες, που φέρουν το λογότυπο του Ισλαμικού Κράτους, διακρίνονται τα πτώματα τουλάχιστον 12 ανδρών που είναι κρεμασμένα ανάποδα, από κολόνες του ηλεκτρικού. Στις λεζάντες διευκρινίζεται ότι πρόκειται για σιίτες, μέλη των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης.

Ο στρατός του Ιράκ και οι σύμμαχοί του, κυρίως οι κουρδικές δυνάμεις, οι σιίτες μαχητές και μέλη σουνιτικών φυλών, εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να ανακαταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Τικρίτ.

Το Τικρίτ απέχει 160 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης και είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές τον Ιούνιο του 2014, κατά τη διάρκεια της μεγάλης επίθεσής τους που τους επέτρεψε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του βόρειου και δυτικού Ιράκ.

Οι δυνάμεις των Κούρδων από την πλευρά τους ξεκίνησαν τη Δευτέρα επιχείρηση στις ζώνες νότια και δυτικά της πόλης Κιρκούκ, εντείνοντας την πίεση στα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών στα ανατολικά του ποταμού Τίγρη.