Στο ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, όσο είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα παραμείνει η κρατική επιχορήγηση για το ΝΑΤ για τον Φεβρουάριο, προκειμένου στις 27 του μήνα, ημέρα Παρασκευή, να καταβληθούν οι συντάξεις του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ για τον Μάρτιο.

Αυτό αποφασίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, μετά από συνεννόησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θοδωρή Δρίτσα.

Την ίδια ώρα, να εφαρμοστούν άμεσα οι θεσμοθετημένες και εγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς το ΝΑΤ, ζητά από τα αρμόδια υπουργεία η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που απέρριψε αίτημα για χρησιμοποίηση μέρους χρημάτων από το αποθεματικό του ταμείου προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, αντί να εγκρίνει και να εισηγηθεί την καταβολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όλου του ποσού των 90 εκατ. ευρώ ζητά μόνο την καταβολή του ποσού των 50 εκατ. ευρώ.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ που συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα για το θέμα, κάνει λόγο για «απροκάλυπτη επίθεση της κυβέρνησης στο πολύπαθο ασφαλιστικό ταμείο των ναυτικών που και μαθηματικά με το νέο αυτό χτύπημα οδηγείται στον πλήρη αφανισμό και στην κατάρρευσή του».

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών αποφάσισε να μη συμμετέχει στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ, που συγκαλείται για να λάβει τη σχετική απόφαση για τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών του.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, τα αποθεματικά του ταμείου ανέρχονται σήμερα σε 120 εκατ. ευρώ.