Εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας περιέγραψε ως «μεγάλους δωρητές» της Αλ Κάιντα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Ζακάριας Μουσάουι, ο μοναδικός άνθρωπος ο οποίος έχει καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σε μία πολύ σπάνια κατάθεση μέσα από τις ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times, ο Μουσάουι, ο οποίος έχει παραδεχθεί την ενοχή του για συμμετοχή σε έξι τρομοκρατικές ενέργειες, άφησε νέες αιχμές για εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην 11η Σεπτεμβρίου. Υποστήριξε επίσης ότι υπήρχε σχέδιο κατάρριψης του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Συνεργάτης του στο σχέδιο αυτό, διατείνεται, ήταν μέλος του προσωπικού της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγτον.

Ο Μουσάουι πλησίασε πέρσι τον δικαστή Τζορτζ Ντάνιελς, ο οποίος προεδρεύει δίκης για την εκδίκαση αγωγής την οποία έχουν καταθέσει εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε εκείνη την πρώτη επαφή, ο Μουσάουι γνωστοποιούσε στον αμερικανό δικαστή ότι ήθελε να καταθέσει. Επειτα από μακρές διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης δόθηκε τελικά το πράσινο φως σε μία ομάδα δικηγόρων να μπουν στη φυλακή και να του πάρουν κατάθεση, τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε εκείνες τις δύο ημέρες, ο γαλλικής καταγωγής Μουσάουι είπε μεταξύ άλλων στους δικηγόρους ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν τού είχε αναθέσει να δημιουργήσει μία ψηφιακή βάση δεδομένων με τους δωρητές της οργάνωσης. Κάθε μέρα, επί δύο ή τρεις μήνες, κατά τα λεγόμενά του, περνούσε τα ονόματα δωρητών και το ποσόν που δώριζαν – ανάμεσά τους και αρκετά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία κατονομάζει.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας από την πλευρά της διαψεύδει οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στη μαύρη σελίδα της αμερικανικής Ιστορίας. «Ο Μουσάουι είναι ένας διαταραγμένος εγκληματίας, ένας διανοητικά ανίκανος σύμφωνα με αποδείξεις που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν οι δικοί του δικηγόροι. Τα λόγια του δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Στόχος του είναι να κερδίσει την προσοχή για λογαριασμό του και να προσπαθήσει να κάνει αυτό που δεν έκανε μέσω της τρομοκρατίας – να υπονομεύσει τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Πράγματι, οι δικηγόροι του Μουσάουι υποστήριξαν στη δίκη του, το 2006, ότι είναι ψυχικά άρρωστός. Ο κατηγορούμενος ωστόσο κρίθηκε ικανός να προσαχθεί σε δίκη. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και κρατείται στην ομοσπονδιακή φυλακή υψίστου ασφαλείας στο Φλόρενς του Κολοράντο.

Οι καταγγελίες του Μουσάουι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν. Βλέπουν όμως το φως της δημοσιότητας σε μία ευαίσθητη περίοδο για τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα και τη διαδοχή στον θρόνο του αδελφού του Σαλμάν.