O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Πέμπτη ότι η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ έχει αναχαιτιστεί ή σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαχητές του αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και πρόσθεσε ότι τα αμερικανικά όπλα που προορίζονται για τις κυβερνητικές δυνάμεις θα φθάσουν στο Ιράκ πολύ σύντομα.

«Τους πρόσφατους μήνες έχουμε αναμφίβολα διαπιστώσει ότι η ορμή (του Ισλαμικού Κράτους) έχει αναχαιτιστεί στο Ιράκ και σε ορισμένες περιπτώσεις (οι μαχητές του) έχουν υποχωρήσει» επισήμανε ο Κέρι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο έπειτα από τη σύνοδο πολλών χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι χερσαίες δυνάμεις, με τη υποστήριξη (αεροσκαφών του συνασπισμού, που έχουν διεξαγάγει) σχεδόν 2.000 αεροπορικές επιδρομές, έχουν στην παρούσα φάση ανακαταλάβει μια έκταση περίπου 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων», σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα παραλάβουν πολλά αμερικανικά τουφέκια Μ16 «πολύ, πολύ σύντομα».

Από την πλευρά του ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα περισσότερα όπλα προκειμένου οι ιρακινές δυνάμεις να πολεμήσουν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Το Ιράκ έχει ανάγκη όπλα και η διεθνής κοινότητα έχει τη δυνατότητα να του παραδώσει τα όπλα που χρειάζεται» υποστήριξε ο Αμπάντι στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ.

«Βρίσκομαι προσωπικά εδώ προκειμένου να λάβω πρόσθετη στήριξη από τους εταίρους μας» επέμεινε ο ιρακινός ηγέτης.

Ο ίδιος άλλωστε αποκάλυψε ότι πρόσφατα υπήρξε «μία αύξηση των παραδόσεων όπλων» στις ιρακινές δυνάμεις.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τον αντίκτυπο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ο επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «ήταν καταστροφική για εμάς» στο επίπεδο των εσόδων.

«Δεν θα θέλαμε να υποστούμε μία στρατιωτική ήττα εξαιτίας των δημοσιονομικών και οικονομικών μας προβλημάτων» τόνισε ο Αμπάντι ενώπιον του Τύπου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Βαγδάτης, αλλά δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένα μέτρα στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Ακούσαμε καθαρά αυτά που δήλωσε» είπε ο Φίλιπ Χάμοντ και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όπως ο Τζον Κέρι, ότι «αυτή η εκστρατεία δεν θα αποτύχει εξαιτίας της έλλειψης όπλων ή πυρομαχικών στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».

«Το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) δεν είναι απλά ένα πρόβλημα της Συρίας, δεν είναι ένα πρόβλημα του Ιράκ. Το Ντάες αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα» επισήμανε ο Κέρι.