Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να εφεσιβάλει την πρόσφατη απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης για την αφαίρεση της Χαμάς από τον ευρωπαϊκό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες με θέμα την ενίσχυση της δράσης κατά της τρομοκρατίας, διευκρίνισε η εκπρόσωπος Σουζάν Κίφερ.

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ακύρωσε στις 17 Δεκεμβρίου την εγγραφή του παλαιστινιακού κινήματος στον μαύρο κατάλογο της ΕΕ, στον οποίο είχε περιληφθεί τον Δεκέμβριο 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εγγραφή ήταν βασισμένη «όχι σε γεγονότα εξακριβωμένα και θεμελιωμένα με αποφάσεις αρμόδιων κρατικών αρχών, αλλά σε συμπεράσματα που προέρχονται από τον Τύπο και το Internet».

Οι συνέπειες της περίληψης της Χαμάς στη μαύρη λίστα, περιλαμβανομένου του παγώματος των περιουσιακών της στοιχείων στην Ευρώπη, θα διατηρηθούν προσωρινά εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης. Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη δεν αναμένεται να λάβει απόφαση πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο.

Το παλαιστινιακό κίνημα χαρακτήρισε «ανήθικη πράξη» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έφεση .

«Η εμμονή της ΕΕ στην εγγραφή της Χαμάς στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων αποτελεί ανήθικη πράξη που αντανακλά την μονομέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της υπέρ του ισραηλινού κατακτητή, η οποία προσφέρει σε αυτόν κάλυψη για τα εγκλήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα Σάμι Αμπού Ζούχρι.