Για πρώτη φορά πολιτικό πρόσωπο που δικάζεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα που συνδέεται με τις μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens, δήλωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει χρήματα στο ταμείο του ελληνικού Δημοσίου .

Την απόφασή του αυτή ανακοίνωσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η εκδίκαση της υπόθεσής του βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Μαντέλης ύστερα και από την ψήφιση του νόμου περί επιστροφής των καταχρασθέντων στο δημόσιο υπέβαλε αίτημα μαζί με τον συγκατηγορούμενό του και κουμπάρο του Αθανάσιο Τσουγκράνη δηλώνοντας και οι δύο την ανέκκλητη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στο Δημόσιο όλα τα χρήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Το επίδικο ποσό συνολικά είναι τα 450.000 γερμανικά μάρκα, που αντιστοιχούν σε 230,000 ευρώ.

Από αυτά, ποσό 174.000 ευρώ, είναι σε λογαριασμό του Τσουγκράνη που έχει ήδη δεσμευθεί από τη δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα δίνονται μετρητά, περί τα 55.000 ευρώ.

Η επιστροφή των χρημάτων ισοδυναμεί με ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για τους κατηγορούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν συμπεριλαμβάνει στις ευνοϊκές του διατάξεις τα πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο νομικοί εκτιμούν ότι αυτό είναι θέμα ερμηνείας του δικαστηρίου τα μέλη του οποίου ουσιαστικά καλούνται για πρώτη φορά στην υπόθεση Μαντέλη να εφαρμόσουν τις νεόκοπες διατάξεις, με βάση το νέο νόμο στις περιπτώσεις που η οροφή ενός αδικήματος είναι κάθειρξη 20 ετών, μετά την επιστροφή των χρημάτων ο κατηγορούμενος μπορεί να πέσει στα… μαλακά .