Σώοι περισυνελέγησαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης οι έξι ναυτικοί-μέλη του πληρώματος του φορτηγού «Mare», που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Κολυμβαρίου Χανίων, μισό ναυτικό μίλι από τις ακτές της Κρήτης.

Ο καπετάνιος του είχε εκδηλώσει το πρωί την πρόθεση εγκατάλειψης του πλοίου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των ανέμων εντάσεως 9 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Ελικόπτερο «Σικόρσκι» του Πολεμικού Ναυτικού έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να παραλάβει το εξαμελές πλήρωμα, ωστόσο ο πλοίαρχος αρχικά αναθεώρησε και κατάφερε να ρίξει άγκυρες μεσοπέλαγα, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί πλέον την εγκατάλειψη του πλοίου, καθώς χαρακτήριζε την κατάσταση «ελεγχόμενη και σταθερή».

Τελικά, μετά από σχετικό αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια,ο τούρκος πλοίαρχος, άλλοι δύο ομοεθνείς του, ένας Γεωργιανός και δύο Αζέροι, παρελήφθησαν,κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες,από ελικόπτερο τύπου Aegean Hawkτου Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της 115 ΠΜ στα Χανιά.

Το υπό σημαία Αγίου Βικεντίου «Mare», που εκτελούσε το δρομολόγιο Τουρκία-Τυνησία, μεταφέροντας ορυκτά, συνολικά 800 τόνους χύδην φορτίου και άλλους 400 συσκευασμένους, παραμένει πλέον ακυβέρνητο στην περιοχή.

Τρία ρυμουλκά μεταβαίνουν βορείως του Κολυμβαρίουγια να αναλάβουν τη διαδικασία ρυμούλκησής του στα Χανιά.