Το λιβυκό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε ότι κρατά ομήρους 21 χριστιανούς κόπτες, τις φωτογραφίες των οποίων δημοσιοποίησε σε τζιχαντιστικά φόρουμ, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Η οργάνωση δεν διευκρινίζει την εθνικότητα των προσώπων, όμως φαίνεται ότι αναφέρεται στους 20 Αιγύπτιους, η απαγωγή των οποίων επιβεβαιώθηκε τη Δυτέρα από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση παρουσιάζει τις φωτογραφίες «των 21 χριστιανών που συνελήφθησαν από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους σε διάφορες περιοχές της επαρχίας της Τρίπολης».

Δεν αναφέρεται ημερομηνία της απαγωγής τους, ούτε και διατυπώνεται και κάποιο αίτημα για την απελευθέρωσή τους.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Άμπντελ Άτι επιβεβαίωσε τη Δευτέρα «την απαγωγή 7 και 13 Αιγύπτιων, σε δύο ξεχωριστά περιστατικά, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται». Ούτε αυτός διευκρίνισε την ημέρα της απαγωγής τους ή τους υπεύθυνους.

Αντικρουόμενες πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα για την τύχη των Αιγύπτιων στη Λιβύη.

Στις 3 Ιανουαρίου πηγή που πρόσκειται στην αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την ισλαμιστική οργάνωση Άνσαρ Ασαρία, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τον ΟΗΕ, ότι απήγαγε 20 Αιγύπτιους κόπτες από τη Σύρτη.

Δύο ημέρες αργότερα, ο φύλαρχος Μούφτα Μαρζούκ, ο οποίος προΐσταται του «Συμβουλίου των Σοφών» της Σύρτης, ανέφερε ότι 13 Αιγύπτιοι έχουν απελευθερωθεί αφού κρατήθηκαν από παράνομους διακινητές μεταναστών. Διέψευσε την απαγωγή τους και δεν αναφέρθηκε στην τύχη των επτά άλλων.

Η Σύρτη βρίσκεται υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων, κυρίως της Άνσαρ Ασαρία και του συνασπισμού Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης), στην οποία συμμετέχουν ισλαμιστικές πολιτοφυλακές οι οποίες κατέλαβαν τον Αύγουστο την Τρίπολη.