Αντιδράσεις στον κόσμο της τέχνης προκάλεσε η απόφαση της Sony Pictures να ακυρώσει την τελευταία στιγμή την προβολή της ταινίας «The interview» στις ΗΠΑ.

Προηγήθηκαν απειλές από χάκερ, που διέρρευσαν εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας Sony Pictures και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κυβερνητικές πηγές στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η επίθεση «είχε κρατική χορηγία» και ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας κινεί τα νήματα. Η Πιονγκγιάνγκ συνεχάρη τους χάκερ αυτούς που αυτοαποκαλούνται «Φύλακες της Ειρήνης» διαψεύδοντας παράλληλα κάθε ανάμειξή της.

Η ακύρωση της προβολής είναι πρωτοφανής στην ιστορία του κινηματογράφου. Η εταιρία παραγωγής και διανομής Sony εξέπληξε τον κόσμο της έβδομης τέχνης, ο οποίος πλέον ανησυχεί για την ελευθερία της έκφρασης. «Είναι μια βαριά απόφαση, τόσο για το στούντιο όσο και για την ελευθερία της έκφρασης», λέει ο Τζιλ Ζακόμπ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών επί σχεδόν 15 χρόνια. Το ίδιο δήλωσαν και προσωπικότητες του κινηματογράφου που ρωτήθηκαν σχετικά.

Ακόμη και στην περίπτωση του «Τελευταίου πειρασμού» του Μάρτιν Σκορσέζε, το 1988, που είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, καθώς και επιθέσεις των καθολικών φονταμενταλιστών στη Γαλλία, η ταινία φυσικά είχε προβληθεί -με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου η προβολή της κατά την πρεμιέρα διεκόπη εξαιτίας σοβαρών επεισοδίων.

Την οργή του για την ακύρωση της προβολής της ταινίας εξέφρασε ο Τζορτζ Κλούνι, λέγοντας: «Δεν μπορεί να μας λέει τι δεν μπορούμε να δούμε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν».

Η Sony αποφάσισε να αποσύρει την ταινία από τις αίθουσες, μετά από απειλές που δέχθηκε για τρομοκρατικές επιθέσεις σε κινηματογραφικές αίθουσες εάν προβληθεί η ταινία. Η εταιρεία δεν σκοπεύει -τουλάχιστον προς το παρόν- να διαθέσει το Interview σε κάποια άλλη μορφή (DVD ή Video on Demand), ενώ «πάγωσε» και τα σχέδια για την προβολή της ταινίας και σε άλλες χώρες.

«Κάντε ό,τι μπορείτε για να προβληθεί αυτή η ταινία. Όχι επειδή όλοι πρέπει να δουν αυτή την ταινία, αλλά επειδή δεν θα επιτρέψω να μου λένε ότι δεν μπορώ να δω την ταινία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν μπορεί να μας λέει ο Κιμ Γιονγκ-Ουν -από όλους τους ανθρώπους- τι δεν μπορούμε να δούμε. Επιτρέψαμε στη Βόρεια Κορέα να ορίζει το περιεχόμενο και αυτό είναι τρελό» είπε ο Τζορτζ Κλούνι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Deadline.

Ο ηθοποιός έστρεψε τα πυρά του και στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι «σημαντικό τμήμα του Τύπου απείχε από το πραγματικό του καθήκον» για την καταγραφή της κυβερνοεπίθεσης. «Με λίγη δουλειά θα βρίσκατε ότι ήταν η Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και όχι με επιπόλαιο τρόπο» τόνισε ο Κλούνι.

Στράφηκε, όμως, και κατά του ίδιου του Χόλιγουντ, λέγοντας ότι οι συνάδελφοί του κινηματογραφιστές αρνήθηκαν να υπογράψουν αίτημα κατά των απαιτήσεων των χάκερ.

«Αυτό που έλεγε το αίτημα ήταν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε» ανέφερε ο Κλούνι. «Την ώρα που βλέπαμε κάποιον να διασύρεται, κανείς δεν ύψωσε το ανάστημά του» δήλωσε ο ηθοποιός. «Κανείς δεν ήθελε να είναι ο πρώτος που θα υπογράψει. Δεν θέλω να δείξω κάποιον. Αυτή είναι η θέση που βρισκόμαστε τώρα, αυτό δείχνει πόσο φοβισμένη έχει γίνει η βιομηχανία (του θεάματος)» τόνισε ο Κλούνι.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης δήλωσε ότι τις συνέπειες της απόφασης για απόσυρση της ταινίας δεν τις έχουμε δει ακόμα. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε μία εταιρεία ηλεκτρισμού, σε μία εταιρεία αυτοκινήτων, σε έναν δημοσιογραφικό οργανισμό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Καταλάβετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, γιατί ο κόσμος άλλαξε στη βάρδιά σας και εσείς δεν προσέχατε καν» είπε.

Υπερασπίστηκε, πάντως, τη Sony λέγοντας ότι η εταιρεία έλαβε την απόφαση όταν το νομικό της τμήμα την ενημέρωσε ότι εάν συμβεί μία επίθεση και κάποιος πεθάνει σε ένα από τα σινεμά, τότε η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο μια προγραμματισμένη προβολή να ακυρωθεί. Και γενικά, είναι ένας λόγος σύγκρουσης μεταξύ του σκηνοθέτη, του παραγωγού και/ή του κινηματογραφικού στούντιο», είπε ο Μαρκ Μισιονέ, πρόεδρος της γαλλικής ένωσης κινηματογραφικών παραγωγών. Και πρόσθεσε: Το στούντιο μπορεί επίσης να αποφασίσει να αναστείλει την προβολή της ταινίας στις αίθουσες επειδή φοβάται μεγάλη αποτυχία. Με την ταινία «Interview» όμως, η περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική.

Η κωμωδία των Σεθ Ρότζεν και Εβαν Γκόλντμπεργκ αφηγείται μια φανταστική συνωμοσία της CIA, που στρατολογεί έναν παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής για να δολοφονήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν.

Ωστόσο, μερικές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη προβολή στις 25 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, η Sony αποφάσισε την ακύρωση της προβολής χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

Η απόφαση της Sony ακολούθησε αυτή των μεγαλύτερων αλυσίδων κινηματογραφικών αιθουσών στις ΗΠΑ να μην προβάλουν την ταινία, έπειτα από απειλές για επιθέσεις από χάκερ που πραγματοποίησαν καταστροφική κυβερνοεπίθεση εναντίον του ομίλου.

«Ο εκβιασμός των κυβερνοπειρατών βασίζεται επίσης στη δημοσιοποίηση απόρρητων δεδομένων, κάτι που προσδίδει αξιοπιστία στις απειλές», υπογραμμίζει ο Μαρκ-Ολιβιέ Σεμπάγκ, γενικός αντιπρόσωπος της ομοσπονδίας των γαλλικών σινεμά.

Οι αστέρες του Χόλιγουντ διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κίνηση αυτή της Sony, κατηγορώντας την ότι ενέδωσε στον εκβιασμό. «Μήπως θα αποσύρουν από τις οθόνες οποιαδήποτε ταινία δέχεται μια ανώνυμη απειλή;», δήλωσε με αποδοκιμασία ο σκηνοθέτης Τζαντ Απάτοου.

Ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ έγραψε στο Twitter: «Ευτυχώς που (η Sony) δεν εξέδωσε τους Σατανικούς Στίχους», εννοώντας το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι που κυκλοφόρησε το 1988. Ο βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) εξαιτίας του μυθιστορήματος αυτού, αναγκάστηκε να ζήσει μερικά χρόνια υπό αστυνομική προστασία.

«Λυπηρό για την ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε από την πλευρά του ο αμερικανός κωμικός Στιβ Καρέλ.

«Ενα αμερικανικό στούντιο είναι μια εμπορική εταιρία, που δεν λειτουργεί για να προασπίζει τις μεγάλες αρχές της ελευθερίας. Υπολόγισε ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο Μαρκ Μισιονέ.

Την αντίδρασή τους για την ακύρωση της προβολής της ταινίας εξέφρασαν επίσης, ο σεναριογράφος Ααρον Σόρκιν και ο ηθοποιός Ρομπ Λόου.

Η προβολή μιας ταινίας μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια, σε μάρκετινγκ και προώθηση, τα οποία προστίθενται στον προϋπολογισμό της ταινίας μεγάλου μήκους (42 εκατομμύρια δολάρια για την «Ιnterview»). Από τη στιγμή που οι κινηματογραφικές αίθουσες αρνούνταν να την προβάλουν, η Sony έκανε τους υπολογισμούς της και αποφάσισε να σταματήσει τα έξοδα.

«Θα ήθελα να δω τη Sony να αψηφά τις απειλές, να προβάλλει την ταινία, αλλά τι θα κάνει αν σημειωθεί βομβιστική επίθεση σε κινηματογραφική αίθουσα; Ήδη έχουν γίνει επιθέσεις σε κινηματογράφους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουόλτερ, καθηγητής στη Σχολή Κινηματογράφου του UCLA στο Λος Άντζελες.