Για ακόμη μία χρονιά ο Λευκός Πύργος -και για πρώτη φορά οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη- θα «ντυθούν» την Παρασκευή στα μπλε, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παράλληλα, στην Αθήνα, φωτίζονται φέτος το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ακαδημία Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση για την ασθένεια και τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της.

Κατά την τελετή φωταγώγησης των κτιρίων, θα προβληθεί βίντεο-ντοκιμαντέρ με θέμα το ταξίδι του διαβήτη, το οποίο ξεκινά από την αρχαιότητα, αναφέρεται στο παρόν και προχωράει στο μέλλον και τις υποσχέσεις που αυτό φέρνει για τα άτομα με διαβήτη.

Η τελετή φωταγώγησης τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την υποστήριξη της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Στη Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια της δράσης θα μοιράζονται προσκλήσεις για την συμμετοχή των πολιτών στην ημερίδα για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 στις 10.30 στο ξενοδοχείο Macedonia Palace. Της ημερίδας θα προηγηθεί εκπαιδευτικός περίπατος διάρκειας μίας ώρας στη Νέα Παραλία, με συμμετοχή ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και γιατρών.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.