Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 34 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε ώρα αιχμής (09:00 τοπική ώρα) στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης Γκόμπε – πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου δραστηριοποιείται η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ – σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πρόκειται για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε σε κατάμεστη στάση λεωφορείου.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τρεις άνδρες εισήλθαν στον σταθμό λεωφορείων της Γκόμπε κι εγκατέλειψαν εκεί τρεις τσάντες, οι οποίες προφανώς περιείχαν τα εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Γκόμπε Αμπντουλαχί Κούντου, οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν.

Όπως είπε ο ίδιος, οι τρεις ύποπτοι προέρχονται από την πολιτεία Γιόμπε, όπου η Μπόκο Χαράμ έχει καταλάβει δεκάδες χωριά και πόλεις της τελευταίες εβδομάδες.

Το Reuters μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σχεδόν 15 λεπτά αφότου απομακρύνθηκε από την περιοχή στρατιωτική περίπολος.

Η πολιτεία της Γκόμπε συνορεύει με τις πολιτείες του Μπόρνο, του Γιόμπε και της Ανταμάουα, όπου είναι εντονότερη η παρουσία της Μπόκο Χαράμ, από τη δράση της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία πενταετία περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στη Νιγηρία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης. Η οργάνωση όμως έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για πολλές ανάλογες επιθέσεις στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε εκεχειρία με την Μπόκο Χαράμ πριν από δύο εβδομάδες στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση περισσότερων από 200 μαθητριών που απήχθησαν τον Απρίλιο. Όμως έκτοτε τα περιστατικά βίας έχουν πολλαπλασιαστεί.