Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ουρουγουάης, Ταμπάρε Βάσκεζ, παραδέχτηκε την Κυριακή ότι αναμένεται να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έξω από τα εκλογικά κέντρα, ο Βάσκεζ συγκεντρώνει μεταξύ του 44% και 46% των ψήφων, ποσοστό μικρότερο του 50% συν ένα που απαιτείται για τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Δεύτερος μετά τον Βάσκεζ έρχεται ο κύριος αντίπαλός του, ο συντηρητικός Λουίς Λακάγια Που, ο οποίος σύμφωνα με τα έξιτ πολ συγκεντρώνει 31% έως και 33% των ψήφων.

Βάσει αυτών των δεδομένων, ένας δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών αποτελεί πολύ πιθανό σενάριο και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Ο Ταμπάρε Βάσκεζ 74 ετών είναι σοσιαλιστής, πρώην πρόεδρος και υποψήφιος του κεντροαριστερού συνασπισμού Frente Amplio (Ευρύ Μέτωπο), του απερχόμενου προέδρου Χοσέ Μουχίκα.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές της Κυριακής έδινε στον Βάσκες ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, έναντι 32% του Λακάγιε Που.

Ο υποψήφιος Πέδρο Μπορνταμπέρι, 54 ετών, του συντηρητικού Partido Colorado (Κόμμα Κολοράδο) συγκεντρώνει περίπου 15%.

Ο Μπορνταμπέρι θα μπορούσε να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Που.

Το εκλογικό σώμα, που εκτιμάται πως θα φθάσει τα 2,6 εκατομμύρια σε πληθυσμό 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, θα επιλέξει τους 99 βουλευτές και τους 30 γερουσιαστές.

Η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή καθώς δύο μικρότερα αριστερά κόμματα και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (PI) ενδέχεται να κερδίσουν λίγες έδρες και να ανατρέψουν τον συσχετισμό δυνάμεων.

Οι εκλογές αποτελούν ταυτόχρονα δημοψήφισμα που προώθησε η αντιπολίτευση σχετικά με τη μείωση από τα 18 στα 16 έτη της ηλικίας κατά την οποία οι νεαροί παραβάτες μπορούν να διωχθούν ποινικά.