Η δεύτερη νοσοκόμα στο Ντάλας, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό Εμπολα, είχε ενημερώσει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι είχε ανεβάσει λίγο πυρετό πριν επιβιβαστεί στην πτήση της εταιρείας Frontier Airline από το Οχάιο στο Ντάλας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ομοσπονδιακή πηγή στο πρακτορείο Reuters δεν της απαγορεύτηκε να ταξιδέψει.

Η αμερικανίδα νοσοκόμα, που ανήκε στην ομάδα φροντίδας του λιβεριανού ασθενή ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του ιού, είχε ενημερώσει τα CDC ότι παρουσίασε πυρετό 37,5 προτού επιβιβαστεί την 13η Οκτωβρίου στο αεροσκάφος.

Δεδομένου ότι ο πυρετός που είχε εκδηλώσει ήταν λίγο πιο κάτω από το όριο που είχαν ορίσει τα CDC, δεν της «απαγορεύτηκε να πετάξει», δήλωσε η πηγή.

Την είδηση είχε μεταδώσει και το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Νωρίτερα, είχε σημάνει συναγερμός, μετά τις πληροφορίες ότι η δεύτερη νοσοκόμα που διαγνώστηκε με τον ιό του Εμπολα στο Ντάλας πέταξε με αεροπλάνο από το Κλίβελαντ λίγο πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα.

Τώρα αναζητούν τους επιβάτες

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναζητούν για συνεντεύξεις τους 132 επιβάτες που βρίσκονταν στην πτήση Frontier 1143 στις 13 Οκτωβρίου.Η νοσοκόμα άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στις 15 Οκτωβρίου.

Το δεύτερο κρούσμα έχει εντείνει τις ανησυχίες στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παραδέχθηκε την Τετάρτη: «Μπορούσαμε να είχαμε στείλει μία πιο αυστηρή ομάδα πρόληψης μολύνσεων».

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου στο Ντάλας καταγγέλλει ότι οι οδηγίες άλλαζαν συνεχώς και ότι δεν υπήρχε πρωτόκολλο.

Οι Αρχές της κομητείας του Ντάλας δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για το «πολύ πιθανό ενδεχόμενο» να υπάρξουν και νέα κρούσματα πέραν των δύο νοσηλευτριών, όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δικαστής της κομητείας Κλέι Τζένκινς.

Πάντως, ο επικεφαλής των CDC Δρ Τόμας Φρίντεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κίνδυνος μόλυνσης για τους άλλους επιβαίνοντες στην πτήση είναι πολύ χαμηλός.