Δεν τον φωνάζουν τυχαία «Εθνι-Κάρα». Ο Γιώργος Καραγκούνης κατά την 20ετή παρουσία του στις εθνικές ομάδες, από την παίδων ώς και την ανδρών, ξεχώριζε ανέκαθεν για το πάθος και την αυταπάρνηση που έδειχνε όταν αγωνιζόταν με το εθνόσημο στο στήθος. Ο ρέκορντμαν συμμετοχών (139) της Εθνικής ποδοσφαίρου αγάπησε παθολογικά τη Γαλανόλευκη –περισσότερο και από τον Παναθηναϊκό, τον σύλλογο που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά –γι’ αυτό και δεν μπόρεσε να μείνει για πολύ καιρό μακριά της. Μόλις τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να αποσυρθεί από την Εθνική και αφού δεν κατόρθωσε να βρει μια ικανοποιητική πρόταση για να συνεχίσει την ποδοσφαιρική καριέρα του, πείστηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή και κυρίως από τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό Κλάουντιο Ρανιέρι να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του προκειμένου να φορέσει το κοστούμι του τεχνικού διευθυντή.

Το εφιαλτικό ντεμπούτο του 63χρονου κόουτς στον πάγκο της Ελλάδας στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro με αντίπαλο τη Ρουμανία (ήττα με 1-0) και η παντελής άγνοια που έχει για το ελληνικό ποδόσφαιρο ανάγκασαν τον ομοσπονδιακό προπονητή να ζητήσει τη συνδρομή του ιταλομαθούς Καραγκούνη, ο οποίος αγωνίστηκε για μια διετία στο Καμπιονάτο με τη φανέλα της Ιντερ.

Αλλωστε ήδη η ήττα και κυρίως η αποκαρδιωτική εμφάνιση απέναντι στους Ρουμάνους, που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολλών ανορθογραφιών του «αδιάβαστου» Ρανιέρι τόσο στις κλήσεις όσο και στην αγωνιστική – τακτική προσέγγιση της Γαλανόλευκης, προκάλεσε τους πρώτους σοβαρούς τριγμούς καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα και φήμες ακόμη και για παρεμβάσεις ατζέντη, ο οποίος, όπως γράφτηκε σε μέσα ενημέρωσης, ενήργησε ως άτυπος τιμ μάνατζερ!

Ο Καραγκούνης ήρθε για να καλύψει το κενό που άφησε ο προκάτοχος, πρώην συμπαίκτης και στενός φίλος του Τάκης Φύσσας. Επί της ουσίας, θα αναλάβει να μάθει «ελληνικά» στον κόουτς Ρανιέρι, ο οποίος ακόμη προσπαθεί αφενός να εγκλιματιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να μπει στην ψυχοσύνθεση του έλληνα παίκτη και αφετέρου να προσαρμοστεί στον τρόπο λειτουργίας μιας εθνικής ομάδας καθώς επί μια 25ετία προπονούσε συλλόγους. Κυρίως όμως ο άλλοτε εμβληματικός αρχηγός της Γαλανόλευκης θα αποτελέσει την ψυχή των αποδυτηρίων και την πηγή έμπνευσης για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές στην ανανέωση που επιδιώκει να κάνει ο Ρανιέρι. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα, πολλοί από τους εν ενεργεία διεθνείς διαπιστώνοντας ότι το οικοδόμημα της Εθνικής απειλείται με κατάρρευση τηλεφώνησαν στον «Κάρα» προκειμένου να τον πείσουν να αποδεχθεί την πρόταση της ΕΠΟ. Γι’ αυτό και δεν γύρισε την πλάτη στην επίσημη αγαπημένη του…