Τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προκαλεί το ενδεχόμενο να επισκεφτεί το Βελιγράδι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση της Σερβίας κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επισκεφτεί τη σερβική πρωτεύουσα στις 20 Οκτωβρίου, 70η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζί, που έγινε με τη βοήθεια του «Κόκκινου Στρατού».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία Μάικλ Κίρμπι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vecernje Novosti, εξέφρασε την απορία του για την πρόσκληση προς τον Πούτιν. «Δεν κατανοώ γιατί κλήθηκε ο Πούτιν να επισκεφτεί το Βελιγράδι, αφού στην απελευθέρωση της πόλης συμμετείχε κυρίως το 3ο Σώμα του ‘Κόκκινου Στρατού’, που είχε έδρα την Ουκρανία» αναφέρει ο κ. Κίρμπι και διερωτάται αν «η σερβική κυβέρνηση κάλεσε και άλλους ηγέτες χωρών που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση».

Ο αμερικανός πρέσβης διευκρίνισε ότι «η Ουάσιγκτον δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη των σχέσεων της Σερβίας με τη Ρωσία και την Κίνα, ωστόσο -συμπλήρωσε- τις αξιολογεί διαφορετικά, αφού η Κίνα δεν επιτέθηκε εναντίον ξένης χώρας ενώ η Ρωσία το έπραξε».

Ο κ. Κίρμπι ανέφερε, επίσης, στη Vecernje Novosti ότι δεν ασκεί πιέσεις για να επιβάλλει η Σερβία κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δήλωσε ικανοποιημένος από τη θέση που εξέφρασε δημόσια η σερβική κυβέρνηση ότι «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με την Κριμαία στη σύνθεσή της».

Αναφερόμενος στην εμφάνιση ένστολων μελών της ισλαμικής κοινότητας στην σερβική επαρχία του Σάντζακ, ο κ. Κίρμπι καταδίκασε το γεγονός, επισημαίνοντας ότι «θυμίζουν δυσάρεστες ιστορικές στιγμές της περιόδου 1920-1930».