Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς έδωσε το βράδυ της Τρίτης η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με 269 «ναι», έναντι 244 «όχι».

Από την ψηφοφορία απείχαν 53 βουλευτές, εκ των οποίων οι 32 ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι που μεταφράζεται σε μήνυμα δυσαρέσκειας για την πολιτική που ακολουθεί ο Βαλς.

Τον περασμένο Απρίλιο η πρώτη κυβέρνηση Βαλς είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με 306 «ναι».

Νωρίτερα, ο γάλλος πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει».

Παράλληλα, κάλεσε τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Το Βερολίνο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» σε ό,τι αφορά την ασθενική ανάπτυξη στην Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά.

«Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να αποκλίνουμε από τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στην εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών. Πρέπει να περιορίσουμε τα δημοσιονομικά έξοδα», δήλωσε ο Βαλς σε ομιλία του ενώπιον των γάλλων βουλευτών την Τρίτη πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.