Twitter, πρωκτός, Λεπέν, Τριερβελέρ. Θα μπορούσαν να είναι οι πιο «διακριτικές» λέξεις-κλειδιά σε μία απίθανη ιστορία, την οποία περιγράφει στο ηλεκτρονικό περιοδικό Slate ο γάλλος δημοσιογράφος Αλεξάντρ Ερβό και φέρει τον σχεδόν πορνογραφικό τίτλο «Πώς το δάχτυλο στον πρωκτό τής Βαλερί Τριερβελέρ βρέθηκε στο στόμα τού Ζαν-Μαρί Λεπέν».

Ολα άρχισαν από μία «μαθητική φάρσα που φούντωσε αστραπιαία», σύμφωνα με τον Ερβό. Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, όταν όλη η Γαλλία καρτερούσε την ώρα που το «Ευχαριστώ για αυτή τη στιγμή» της Τριερβελέρ θα κοσμούσε τις προθήκες των βιβλιοπωλείων, ο @Alexhervaud ανέβαζε στον λογαριασμό του στο twitter μια εικόνα από ένα δήθεν απόσπασμα του βιβλίου.

Εκτός από την πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας και τον πρόεδρο, «πρωταγωνιστές» του πλαστού αποσπάσματος – για να το θέσουμε όσο πιο κόσμια γίνεται – ήταν ένα πρωκτός και ένα δάχτυλο.

Η φάρσα έκανε θραύση. Με τη δύναμη των retweets – περισσότερα από 1.900 – αναμεταδόθηκε γρήγορα και έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία – μεγαλύτερη και από τις προσδοκίες του ίδιου του φαρσέρ – ώστε ορισμένοι να πιστέψουν ότι πρόκειται όντως για απόσπασμα του βιβλίου.

Θύμα της φάρσας φαίνεται πως έπεσε και ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, ο οποίος μιλώντας στο κανάλι Canal+ για το μπεστ-σέλερ της Τριερβελέρ έκανε λόγο για «πορνογραφικά αποσπάσματα».

Λίγο αργότερα ωστόσο επανήλθε – μέσω του συμβούλου του – με νέες δηλώσεις για να εξηγήσει το προφανές, ότι δηλαδή «παραπλανήθηκε» από ένα απόσπασμα που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και το οποίο δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει εάν είναι αληθές.