Σειρά ατασθαλιών στο Γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στη Ρουμανία κατά την περίοδο 2008-2011 έφερε στο φως έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο ελέγχου οικονομικής διαχείρισης.

Αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί ποινική δικογραφία σε βάρος 57χρονου, ο οποίος είχε διατελέσει προϊστάμενος του Γραφείου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς κατηγορείται για κακουργηματική απιστία, η συνολική ζημία της οποίας υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Οπως προέκυψε, στις 22 Ιανουαρίου 2009 το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας σύναψε παράνομα δάνειο ύψους 40.000 ευρώ με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, με εγγυητή τον 57χρονο τότε προϊστάμενό του.

Σκοπός του δανείου ήταν η κάλυψη δαπανών για την παραγωγή έντυπου και προωθητικού υλικού, στο πλαίσιο δράσεων για τα έτη 2008-2009, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, το ποσό αυτό διατέθηκε για την κάλυψη δαπανών διοίκησης και λειτουργίας.

Με την παράνομη σύναψη του δανείου αυτού, ο 57χρονος δέσμευσε τον Οργανισμό χωρίς να έχει λάβει την προαπαιτούμενη έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας και χωρίς να έχει γνωστοποιήσει σε αυτή τους όρους και τις υποχρεώσεις της σύμβασης, ενέργεια στην οποία προέβη με την παρέλευση δεκαμήνου.

Σύμφωνα με σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου Οικονομικής Διαχείρισης, διαπιστώθηκε ότι για τα παραστατικά των λογαριασμών Διοίκησης-Λειτουργίας και Δημοσίων Σχέσεων των ετών 2008-2011 δεν είχε υποβληθεί απόφαση έγκρισης προϋπολογισμού των επιμέρους κονδυλίων και τελικής κατανομής.

Σε άλλη περίπτωση, και πάλι χωρίς τη σχετική έγκριση από την Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ., διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις πιστωτικές συμβάσεις και συγκεκριμένα προέκυψε ανεξόφλητο ποσό ύψους 20.438,27 ευρώ, που αφορούσε στην πιστωτική διευκόλυνση του Γραφείου, μαζί με όλα τα σχετικά έξοδα (προμήθειες, τόκοι κ.ά.). Την ίδια χρονική περίοδο παρατηρείται «εσωτερικός δανεισμός», ο οποίος είχε ως κύριο στόχο την κάλυψη οικονομικών ατασθαλιών.

Παρατηρείται, δηλαδή, μετακίνηση χρηματικών ποσών ανάμεσα στους λογαριασμούς που τηρούνταν από το Γραφείο. Ενδεικτικά, από τον λογαριασμό Διοίκησης και Λειτουργίας μεταφέρθηκε στο λογαριασμό Δημοσίων Σχέσεων το ποσό των 18.150,88 ευρώ και από τον λογαριασμό Δημοσίων Σχέσεων μεταφέρθηκε στον λογαριασμό Εκθέσεων το ποσό των 29.082,04 ευρώ. Επίσης, ο λογαριασμός για την διοργάνωση και παρουσίαση εκθέσεων εμφάνιζε έλλειμμα από το 2008, το οποίο τον Απρίλιο του 2011 ανήλθε σε 68.378,76 ευρώ.

Για το δίμηνο Ιούνιος-Αύγουστος 2008 δεν καταβλήθηκαν εργασιακές εισφορές και κρατήσεις του προσωπικού που υπηρετούσε στο εν λόγω Γραφείο, ύψους 9.300 ευρώ. Κατά το οικονομικό έτος 2009, η εγκεκριμένη συνολική δαπάνη για μισθοδοσία ήταν 89.040 ευρώ, ενώ οι καταβληθείσες αποδοχές ανέρχονταν στο ποσό των 100.170 ευρώ.

Παράλληλα, στη διαχείριση του 2009 καταχωρούνται αμοιβές ύψους 13.700 ευρώ στον 57χρονο, οι οποίες αφορούν το έτος 2008 και δεν αιτιολογούνται, ενώ ταυτόχρονα για τις αμοιβές αυτές δεν έχει αποδοθεί και ο αναλογούν φόρος. Κατά το οικονομικό έτος 2011 είχε εγκριθεί δαπάνη για την παροχή φοροτεχνικών υπηρεσιών από συγκεκριμένη εταιρεία, πλην όμως τα σχετικά υποβληθέντα παραστατικά προέρχονται από διαφορετική εταιρεία. Τέλος, η πληρωμή όλων των δαπανών πραγματοποιούνταν με μετρητά, ενώ, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο, προβλέπεται ότι οι πληρωμές πρέπει να πραγματοποιούνται με επιταγές και τραπεζικά εμβάσματα. Επιπρόσθετα, από τον οικονομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο 57χρονος τότε προϊστάμενος πραγματοποίησε δαπάνες συνολικού ύψους 53.683,92 ευρώ, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ.

Η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στη συνέχεια διαβιβάστηκε σε τακτικό Ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Υπουργείο Τουρισμού: «Αναμένουμε τις επίσημες αποφάσεις, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

«Πάγια θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, είναι η απρόσκοπτη τήρηση των Νόμων και η χρηστή διαχείριση από όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Φαινόμενα παραβατικότητας δεν χωράνε πλέον στο δημόσιο βίο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού.

Σημειώνει δε ότι πρέπει να πατάσσονται και παραδειγματικά να τιμωρούνται.Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ συνεργάζονται εδώ και καιρό με τις αρμόδιες αρχές προς τις οποίες και εστάλη πλήρης φάκελος της υπόθεσης από το Νοέμβριο του 2013.

«Πλήρης νομιμότητα και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές στις οποίες δεν χωρούν εκπτώσεις», καταλήγει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.