Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Πέμπτης με θέμα την κρίση στην Ουκρανία και κάλεσαν τη Μόσχα να επέμβει προκειμένου «οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία» να σεβαστούν μια εκεχειρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Η Μέρκελ και ο Ομπάμα «υπογράμμισαν από κοινού τη σημασία μιας άμεσης εκεχειρίας που θα γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές» και «σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία θα πρέπει πάνω απ’ όλα να συνεισφέρει και να επέμβει ώστε οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να σεβαστούν αυτή την εκεχειρία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η καγκελάριος και ο πρόεδρος ζήτησαν επίσης «κανένας μαχητής» και «κανένα όπλο» από τη Ρωσία να μην περνούν στην Ουκρανία.

«Η ευκαιρία μιας διμερούς κατάπαυσης του πυρός δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Ουκρανία συνέχισε την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στα ανατολικά, ενώ λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεσμευθεί σε μια εκεχειρία με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία υπό ορισμένους όρους και κυρίως αφού επανακτηθεί ο έλεγχος των συνόρων.

Οι όροι του Ποροσένκο για την κήρυξη εκεχειρίας είναι αυτή να γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές, να υπάρξει έλεγχος των συνόρων υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι οι όμηροι» που κρατούν οι αντάρτες.