Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν πραγματοποίησαν σύντομες συνομιλίες σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες δεν περιελάμβαναν θέματα που σχετίζονται με τον στρατιωτικό συντονισμό ανάμεσα στις δυο χώρες ή «στρατηγικούς προσδιορισμούς» για το μέλλον του Ιράκ.

Ενοπλοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχουν καταλάβει πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ από την περασμένη εβδομάδα ενώ απειλούν ότι θα εξαπολύσουν κατά μέτωπο επίθεση με στόχο την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με τους Ιρανούς, όπως κάνουμε με άλλους συμμάχους δεδομένης της απειλής που προβάλει η ΙΚΙΛ στο Ιράκ. Το θέμα συζητήθηκε εν συντομία με το Ιράν στο περιθώριο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βιέννη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στις συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Στις δεσμεύσεις αυτές δεν θα περιλαμβάνεται ο στρατιωτικός συντονισμός ή άλλα στρατηγικά σχέδια σχετικά με το μέλλον του Ιράκ και την τύχη του ιρακινού λαού», πρόσθεσε. «Θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η ΙΚΙΛ αποτελεί απειλή για την ευρύτερη περιοχή -συμπεριλαμβανομένου του Ιράν- και την ανάγκη στήριξης του Ιράκ».

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, πραγματοποιήθηκε εκτός του πλαισίου των τριμερών συνομιλιών –ΗΠΑ, Ιράν, Ευρωπαϊκής Ενωσης- σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.