Οι αρχές απομάκρυναν την Πέμπτη για μερικές ώρες τον κόσμο από τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Ευρώπης, τον Σαρντ, ύψους σχεδόν 310 μέτρων, στο Λονδίνο, λόγω καπνού που εντοπίστηκε στα υπόγεια του κτιρίου. Ο καπνός προτού διαλυθεί προκάλεσε ανησυχίες για το ξέσπασμα πυρκαγιάς, σύμφωνα με την βρετανική πυροσβεστική υπηρεσία.

«Δεν υπάρχουν πλέον καπνοί στα υπόγεια του Σαρντ», ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα η πυροσβεστική μέσω Twitter.

Οι υπηρεσίες επικοινωνίας του Shard ανακοίνωσαν ότι «οι ένοικοι και οι επισκέπτες επιστρέφουν» στον ουρανοξύστη «όπου έχουν διαλυθεί οι καπνοί» που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα.

«Δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο κτίριο», σημείωσαν επίσης οι ίδιες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία εκλήθη στο κτίριο στις 12:30 ώρα Ελλάδος μετά τον εντοπισμό του καπνού στα υπόγεια του κτιρίου.

«Η αστυνομία, η πυροσβεστική και η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου έσπευσαν στην περιοχή», είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η βρετανική αστυνομία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Συνολικά σχεδόν 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον ουρανοξύστη για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία είχε αναπτύξει 7 οχήματα και σχεδόν 50 άνδρες στην περιοχή.

Στην συνέχεια η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ξέσπασε μια πυρκαγιά στο κτίριο», αλλά σημείωσε ότι «συνεχίζει τις έρευνές της για να βρει από που προέρχεται ο καπνός στα υπόγεια».

Τέλος η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την περιοχή στις 16:00 ώρα Ελλάδος, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το είδος ή την προέλευση αυτού του καπνού.

Ο Σαρντ, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρώπη, έχει χτιστεί από την βασιλική οικογένεια του Κατάρ. Η οικοδόμησή του ολοκληρώθηκε το 2012 και σε αυτόν στεγάζονται γραφεία, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εστιατόρια και διαμερίσματα.