Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ προσέφερε τη Δευτέρα εμμέσως συμβουλές στον νυν ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ 10, τον Ντέιβιντ Κάμερον, για το ανοιχτό ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέκλεισε όμως την πιθανότητα να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναζητά έναν σημαντικό πανευρωπαϊκό ρόλο μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες οι ευρωσκεπτικιστές κατήγαγαν σημαντικές εκλογικές νίκες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μπλερ προσφέρθηκε να παράσχει αμισθί τις υπηρεσίες του όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, τροφοδοτώντας έτσι τις φήμες ότι πιθανόν επιδιώκει να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όμως ο Μπλερ, ο οποίος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που καταγράφεται σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Βρετανία για τον τρόπο που χειρίστηκε τον πόλεμο του Ιράκ, διέψευσε σήμερα ότι επιδιώκει να του ανατεθεί ο ρόλος, να γίνει δηλαδή ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν είμαι υποψήφιος. . . αυτό δεν πρόκειται να γίνει» είπε ο Μπλερ ερωτηθείς σχετικά έπειτα από μια ομιλία του σε επιχειρηματίες στο Λονδίνο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Μπλερ εξήγησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί πως το Λονδίνο θα πρέπει να προσπαθήσει να αναμορφώσει την ΕΕ.

«Το κρίσιμο σημείο όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης είναι να εξασφαλίσουμε ότι το ζήτημα της (συμμετοχής ή μη της) Βρετανίας στην Ευρώπη δεν θα μας βγάλει από το παιχνίδι των ευρύτερων θεμάτων», είπε.

«Αυτό θα απαιτήσει από εμάς να είμαστε προσεκτικοί στη διαμόρφωση των επιχειρημάτων μας για το καλό της Ευρώπης, με έναν τρόπο που να οικοδομεί συμμαχίες για το συνολικό καλό της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι με τρόπο που να ικανοποιεί απλά ένα στενό κομμάτι που αφορά τις διαφορές που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο με την υπόλοιπη Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Μπλερ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά στις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, τόνισε ο Μπλερ, αναφέροντας ότι χρειάζεται ένα σαφές «μανιφέστο για την αλλαγή» στην Ευρώπη , συμπεριλαμβανομένης της εντατικότερης συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο και η άμυνα.

Αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές το 2016, ο συντηρητικός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα για την πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017.

Ο Μπλερ, ο οποίος ηγήθηκε του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας σε τρεις διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες μεταξύ της περιόδου από το 1997 έως το 2007, ήταν ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2009. Τελικά ο ρόλος αυτός ανατέθηκε στον Χέρμαν Φαν Ρομπάι.