Ο τεχνικός πληροφορικής και πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών από την κρατική αυτή υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι πιθανόν να τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε ο πρώην διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ.

Ο Αλεξάντερ αποστρατεύτηκε την 31η Μαρτίου και η δήλωσή του περιέχεται σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review και δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη. Ωστόσο, η απομαγνητοφώνησή της περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters πριν από τη δημοσίευσή της.

Ο Αλεξάντερ, ο μακροβιότερος επικεφαλής της NSA τάχθηκε στην ίδια συνέντευξη υπέρ της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ιαπωνίας για να αντισταθμίσει την αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, ενώ προειδοποίησε ότι η έλλειψη κανόνων για τις συγκρούσεις στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σύρραξη μεταξύ παραδοσιακών εχθρών όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα.

Ελέγχεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Οι υπέρμαχοι των πολιτικών ελευθεριών στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον σοκαρίστηκαν από την έκταση των αμερικανικών μυστικών παρακολουθήσεων που αποκάλυψε ο Σνόουντεν.

Ωστόσο, μια μερίδα αμερικανών γερουσιαστών ισχυρίστηκαν ότι ο πρώην πράκτορας της NSA ενεργούσε για λογαριασμό κάποιας ξένης κυβέρνησης.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα το 2013, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Αναμένει να ανανεωθεί το καθεστώς προσωρινού ασύλου που του έχει χορηγήσει η Ρωσία πριν αυτό λήξει το καλοκαίρι, σύμφωνα με το δικηγόρο του.

«Νομίζω ότι τώρα πλέον ελέγχεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Απλά δεν ξέρω πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτό ή πόσο βαθιά έχει ρίζες», είπε ο Αλεξάντερ.

«Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι θα τον αφήσουν να κάνει πράγματα που ωφελούν τη Ρωσία ή αυξάνουν το κύρος του ίδιου του Σνόουντεν. Δεν θα κάνουν πράγματα που θα έβλαπταν τους ίδιους. Και δεν θα του επιτρέψουν να κάνει τέτοια πράγματα», συνέχισε ο τέως επικεφαλής της NSA.

Στη συνέντευξη ο Αλεξάντερ σκιαγράφησε νέα δεδομένα εξαιτίας των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Κατά τον Αλεξάντερ η παραδοσιακή τάξη που διατηρούσε την παγκόσμια ασφάλεια έχει διαταραχθεί από τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, και αυξάνονται οι κίνδυνοι ακόμη και από ακούσιες ενέργειες.

Κίνδυνος σύρραξης από «αόρατες» επιθέσεις 

Οπως είπε για παράδειγμα, η κυβερνοεπίθεση του 2012 κατά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, της Saudi Aramco, θεωρήθηκε ότι ήταν έργο του Ιράν, αλλά είχε διαπραχθεί ακούσια μέσω διακομιστών που βρίσκονταν στις ΗΠΑ. Μια επίθεση με στόχο το τραπεζικό σύστημα της Νότιας Κορέας το 2013, που θεωρήθηκε ότι προερχόταν από τη Βόρεια Κορέα, είπε ο Αλεξάντερ, ήταν ακόμα ένα παράδειγμα τού πώς οι αδόκητες συνέπειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ένοπλη σύρραξη.

«Ανησυχώ διότι αυξάνονται οι κίνδυνοι αφού πολίτες ή κράτη μπορούν να κάνουν λάθος υπολογισμό επειδή δεν γνωρίζουν πού είναι οι κόκκινες γραμμές. Και αυτό το πρόβλημα, η έλλειψη διαφάνειας στις κόκκινες γραμμές, είναι ιδιαίτερα οξυμένο στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε.

Ο Αλεξάντερ —τον οποίο διαδέχθηκε ο αντιναύαρχος Μάικλ Ρότζερς— εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτές οι διεκδικήσεις αυξάνουν την ένταση στην Ασία και ο Αλεξάντερ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ιαπωνία ώστε το Τόκιο να αντισταθμίσει την άνοδο της ισχύος του Πεκίνου. «Αν η Κίνα συνεχίσει να ενεργεί επιθετικά, πιστεύω ότι πρέπει να καλωσορίσουμε την εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από