Δωρεά, ύψους τριών εκατ. ευρώ, προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με σκοπό την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου του μουσείου, στο πρώην εργοστάσιο Φιξ, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δωρεά συμβάλλει στην επικαιροποίηση και εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης του ΕΜΣΤ και παρέχει τον απαραίτητο γενικό και ειδικό εξοπλισμό, ενώ, επιπλέον, καλύπτει την παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του μουσείου, μέσω της μεταφοράς και εγκατάστασης των έργων τέχνης στο νέο κτίριο και της διαμόρφωσης των νέων εκθεσιακών του χώρων.

Το ΕΜΣΤ αποτελεί το μοναδικό κρατικό μουσείο σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δωρεά του ιδρύματος έχει ως αποτέλεσμα την άμεση προσθήκη ενός ακόμα σημαντικού αρχιτεκτονικού χώρου στο αστικό τοπίο της πόλης και τη διαμόρφωση μίας σημαντικής πολιτιστικής περιοχής, η οποία ξεκινά από την Ακρόπολη, συνεχίζει στο ΕΜΣΤ και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και καταλήγει στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια του 2013, περίπου 15.000 άτομα επισκέφθηκαν τις εκθέσεις και εκδηλώσεις του ΕΜΣΤ στις προσωρινές εγκαταστάσεις του, ενώ εκτιμάται ότι η λειτουργία του νέου κτιρίου θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην επισκεψιμότητα του μουσείου, λόγω των μεγαλύτερων εκθεσιακών χώρων, που θα διαθέτει, αλλά και των επιπλέον παράλληλων δραστηριοτήτων που θα είναι πλέον σε θέση να διοργανώνει.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η ολοκλήρωση του ΕΜΣΤ αποτελεί όνειρο δεκαετιών και καλύπτει ένα σημαντικό κενό στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης, αλλά και της χώρας. Η ενίσχυση της τέχνης και του πολιτισμού ως δημιουργικά κεφάλαια και ως κινητήρες ευημερίας και ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητα και βασική επιλογή του ιδρύματος».