Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν ανήμερα του Πάσχα σε επίθεση ενόπλων σε φυλάκιο φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο, αλλά και δημοσιογράφους από την περιοχή, στην ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν τρεις φιλορώσοι και ένας από τους επιτιθέμενους.

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση Ρασίγια 24, επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στο Σλαβιάνσκ, μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι πέντε: δύο από τους δράστες και τρεις από την ομάδα των φιλορώσων που έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη.

Μόσχα εναντίον Κιέβου

«Η Ρωσία εκφράζει τον αποτροπιασμό της γι’αυτήν την πρόκληση η οποία δείχνει την έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου για τον αφοπλισμό των εθνικιστών και των εξτρεμιστών» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Μόσχα απέδωσε την επίθεση στον «Δεξιό Τομέα» την ακροδεξιά οργάνωση της Ουκρανίας η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του υποστηριζόμενου από την Μόσχα προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή σημειώθηκε μετά την υπογραφή στις 17 Απριλίου της συμφωνίας της Γενεύης ανάμεσα στην Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ» επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο.

Σε κλίμα μίσους τα μηνύματα των δύο Εκκλησιών για το Πάσχα

Σε πολεμικό κλίμα μίσους ήταν και τα μηνύματα των πατριαρχών στις Εκκλησίες των δύο χωρών για την ημέρα του Πάσχα.

Ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν προκειμένου κανείς να μη μπορέσει «να καταστρέψει την Αγία Ρωσία» αποσπώντας της την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι απόπειρες που έγιναν κατά το παρελθόν απέτυχαν.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο, ο πατριάρχης Φιλάρετος, κατήγγειλε τον ρώσο «εχθρό», του οποίου η «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας είναι -σύμφωνα με εκείνον- καταδικασμένη σε αποτυχία.

«Η χώρα που μας εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα εξαπέλυσε μια επίθεση. Ο Θεός δεν μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό του κακού, για αυτόν το λόγο ακριβώς ο εχθρός του ουκρανικού λαού έχει καταδικασθεί σε αποτυχία» ανέφερε ο πατριάρχης Φιλάρετος.

Στην Ουκρανία μεσολαβητής του ΟΑΣΕ

Εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία με στόχο να επιτύχει την παράδοση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Ερτογκρούλ Απακάν, ο επικεφαλής της ειδικής αποστολής του οργανισμού στο Κίεβο, δήλωσε ότι ο εκπρόσωπός του θα φθάσει στο Ντονέτσκ ανήμερα του Πάσχα και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των αυτονομιστών για να εξακριβώσει εάν θα συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ δήλωσε ότι εύχεται να δινόταν εξίσου έμφαση στην αποφυγή της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας με όση δίνεται αυτή τη στιγμή στη διατύπωση απειλών για οικονομικές κυρώσεις.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε έμμεσα στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Μερικές φορές εύχομαι να υπήρξε η ίδια δέσμευση που υπάρχει στον διάλογο σχετικά με τις κυρώσεις και στις προσπάθειες να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση» είπε.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι θα επιβάλει ακόμη βαρύτερες κυρώσεις από αυτές που εφαρμόζει ήδη για την προσάρτηση της Κριμαίας, εάν η Μόσχα δεν τηρήσει τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Γενεύη την Πέμπτη ή εάν στείλει τα στρατεύματα της τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορά της με την Ουκρανία εντός της χώρας αυτής.

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία έχει μεγάλη επιρροή στις ενέργειες εκείνων οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις.