Η γερουσία της Ρώμης ενέκρινε έναν νέο νόμο που θεσμοθετεί το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων από τη μαφία και τη συνεργασία πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα.

Οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν ότι για την καταδίκη κατηγορουμένων δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδεικνύεται η καταβολή χρημάτων από τη μαφία για την υποστήριξη υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές ή στις τοπικές εκλογές και θα αρκούν άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Το πράσινο φως δόθηκε από τη γερουσία της Ρώμης με 191 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 18 αποχές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο εξεδήλωσε την έντονη αντίθεσή του στον νέο νόμο. Γερουσιαστές του διέκοψαν επανειλημμένα τη συνεδρίαση, θεωρώντας ότι οι προβλεπόμενες ποινές θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρές και παρουσιάζοντας σε πανό τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως νονούς του οργανωμένου εγκλήματος.

Βάσει του νέου νόμου, οι πολιτικοί που θα υπόσχονται χρήματα «ή κάθε άλλης μορφής προνόμια και υποστήριξη» σε μέλη της μαφίας για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του οργανωμένου εγκλήματος σε εκλογικές αναμετρήσεις θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης τεσσάρων ως δέκα ετών.

Ο Σύνδεσμος Δικαστικών της Ιταλίας και η Εθνική Διεύθυνση κατά της Μαφίας, διά χειλέων του επικεφαλής της, Φράνκο Ρομπέρτι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Ομως, οργανώσεις όπως η Libera, η οποία μάχεται εναντίον της Κόζα Νόστρα στην Σικελία, θεωρεί ότι η μείωση των ποινών η οποία προβλέπεται από τον νέο νόμο (ως τώρα οι προβλεπόμενες ποινές έφθαναν από τα επτά χρόνια μέχρι τα 12 χρόνια κάθειρξη και περιορίσθηκαν σε 4-12 χρόνια) μπορεί να ευνοήσει έμμεσα την Κόζα Νόστρα.

Αυτό, σύμφωνα με τη Libera, οφείλεται στο ότι η καταδίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, δεν προβλέπει ταυτόχρονη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.