Ζημία 12,86 εκατ. ευρώ προκάλεσε στο Δημόσιο, υπόθεση παράνομης είσπραξης συντάξεων, η οποία αφορά 179 περιπτώσεις και ήρθε στο φως μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν τουλάχιστον από το 1991 μέχρι το 2012, ενώ αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν έγγραφα που απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Όπως δήλωσε τη Μεγάλη Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστος Παρθένης, τα πρώτα στάδια της έρευνας άρχισαν με αφορμή έγγραφα που απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Η σχετική αλληλογραφία αφορούσε 92 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων συνεχιζόταν η καταβολή σύνταξης, επί σειρά ετών μετά τον θάνατο τους .

Στις περιπτώσεις αυτές κινήθηκε η διαδικασία αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, ενώ από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους καταβάλλονταν οι συντάξεις.

Συνολικά διερευνήθηκαν 179 περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβολής συντάξεων, σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό των 12.864.730,26 ευρώ.

Συνολικά διερευνήθηκαν εκατόν εβδομήντα εννέα (179) περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβολής συντάξεων, σε όλη την Ελληνική επικράτεια με συνολικό αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό των 12.864.730,26 ευρώ.

Κατά τις στοχευμένες έρευνες και εξετάσεις προσώπων ταυτοποιήθηκαν 59 περιπτώσεις: 34 στην Αττική, τέσσερις στην Αχαΐα, πέντε στη Θεσσαλονίκη, 11 στη Λάρισα, τέσσερις στην Κρήτη καθώς και μία περίπτωση στην Κέρκυρα. Σε όλες υφίσταντο λογαριασμοί θανόντων συνταξιούχων με συνδικαιούχους, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβούν σε αναλήψεις – καταθέσεις.

Η καταβολή της σύνταξης στους συγκεκριμένους λογαριασμούς γινόταν επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να καταβληθεί αχρεωστήτως ποσό συντάξεων και να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο με συνολικό ποσό ύψους άνω των πέντε εκατομμύριων ευρώ και συγκεκριμένα 5.464.290,83 ευρώ.

Οι 59 συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών απολογήθηκαν στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για απάτη κατ’ εξακολούθηση, διότι παρά το θάνατο του συνταξιούχου δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για την δήλωση του γεγονότος στις αρμόδιες για την καταβολή σύνταξης Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η καταβολή της σύνταξης.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν 43 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων,, όπου υφίσταντο επίσης τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους. Και στις περιπτώσεις αυτές εξατομικεύτηκαν οι υπαίτιοι, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, θα υποβληθεί κατά περίπτωση στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Η καταβολή της σύνταξης στους συγκεκριμένους (43) λογαριασμούς είχε ως αποτέλεσμα η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου να ανέλθει στα 3.015.988,74 ευρώ

Συνολικά στις 102 περιπτώσεις, όπου υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί με συνδικαιούχους, η ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 8.480.279,57 ευρώ.

Όσο αφορά στις υπόλοιπες 77 περιπτώσεις, όπου προκλήθηκε συνολική ζημιά ύψους 4.384.450,69 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζεται η έρευνα για τη διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που έλαβαν κατά περίπτωση παράνομα σύνταξη, καθώς είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό, είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα παρεχόμενα στοιχεία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.