Μείωση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας το τελευταίο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και συλλόγους μεταναστών, με αφετηρία τις προφυλακίσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως τα περιστατικά βίας, σωματικής και λεκτικής, κατά μεταναστών ακολουθούσαν διαρκώς κλιμακούμενη πορεία. Συνολικά την περασμένη χρονιά το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας εντόπισε 320 θύματα σε 166 περιστατικά.

Σε 75 περιπτώσεις τα θύματα πιστεύουν ότι οι θύτες συνδέονταν με εξτρεμιστικές ομάδες. Ο τρόπος δράσης τους άλλωστε θυμίζει αντίστοιχα κρούσματα παλιότερων ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, οι θύτες κινούνται σε αυτόκλητες ομάδες πολιτοφυλακής. «Η Χρυσή Αυγή σχετίζεται με τη ρατσιστική βία αλλά δεν την μονοπωλεί», είπε κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο Κωστής Παπαϊωάννου (φωτογραφία), πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Η μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο τρίμηνο, μετά από μια κορύφωσή τους, ήταν δραματική αλλά οδηγεί στο ερώτημα: πόσο αργήσαμε στην καταγραφή των περιστατικών και στη λογοδοσία των υπευθύνων;» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, από τα 166 περιστατικά μόνο τα 33 καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία και 44 συνέβησαν με εμπλοκή δημοσίων λειτουργών (ορισμένα σε χώρους κράτησης ή αστυνομικά τμήματα). Τα αντίστοιχα τμήματα της ΕΛΑΣ κατέγραψαν την ίδια περίοδο 109 περιστατικά βίας με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο και τα 43 παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ. Ο φόβος συντροφεύει για πολύ καιρό τα θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν σπεύδουν στις Αρχές καθώς στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων. Από τα περσινά θύματα οι 66 είχαν ζητήσει άσυλο, οι τέσσερις ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και οι 14 είχαν άδεια διαμονής.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί μετακόμισε σε άλλη γειτονιά της Αττικής για να αποφύγει τον κίνδυνο επιθέσεων. Έχει συνομιλήσει όμως με αρκετά θύματα. Όπως είπε, ο 34χρονος Χασάν Μεκκί από το Σουδάν εγκατέλειψε την Ελλάδα και ζει πλέον στη Γαλλία. Τον Αύγουστο του 2012 του όρμηξε μια ομάδα δέκα μαυροντυμένων αντρών με ελληνικές σημαίες στα χέρια. Τον χτύπησαν και του χαράκωσαν με μαχαίρι την πλάτη. Για πολύ καιρό λάμβανε ψυχολοψική υποστήριξη. «Μπορεί να έχουν μειωθεί κάπως οι επιθέσεις, αλλά ο φόβος παραμένει στους μετανάστες», τόνισε ο Μοχαμαντί.