«Μου χρωστάς, δεν σου χρωστάω, έχε γεια, σε χαιρετάω» τραγουδούσε προ 30ετίας μια ελαφρολαϊκή φίρμα. Και, όπως όλα δείχνουν, το άσμα θα επιστρέψει στη μόδα. Θα ξαναγίνει σουξέ επειδή τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως είναι τόσα πολλά που, όπως παραδέχονται οι ειδικοί (αλλά όχι ακόμη οι πιστωτές), είναι αδύνατον να αποπληρωθούν και ως εκ τούτου θα διαγραφούν. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών υπολόγισε ότι τα ομόλογα που διακινούνται στις αγορές αυξήθηκαν λόγω κρίσης κατά 40% και έφθασαν στα 100 τρισ. δολάρια. Μιλάμε για ποσό σχεδόν διπλάσιο από την κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων στον πλανήτη.

Οπως όλοι θα ανέμεναν, οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που έχουν εκδώσει τα περισσότερα χρεόγραφα στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος που «κυκλοφορεί» στις αγορές έχει αυξηθεί κατά 80% την περίοδο 2007-2013. Κορυφαίο στην κατηγορία είναι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, που διπλασίασε την τελευταία επταετία τις εκδόσεις του και έφθασε να χρωστά πλέον πάνω από 12 τρισ. δολάρια.

Φυσικά και τα εταιρικά χρέη έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα χρόνια της κρίσης. Διότι, καθώς έκλεισε η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού, οι επιχειρήσεις για να βρουν κεφάλαια στράφηκαν ομαδικά στις εκδόσεις ομολόγων. Ετσι η παγκόσμια αγορά εταιρικών ομολόγων έχει ξεπεράσει τα 21 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Μπλούμπεργκ.

Ενα είδος σεισάχθειας διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το ζητούμενο είναι οι διαγραφές μηδενικών να γίνουν οργανωμένα και συντεταγμένα. Να μην οδηγήσουν δηλαδή στην επικράτηση τίποτε άτακτων μηδενιστών και κλονιστεί έτσι η εμπιστοσύνη στο διεθνές οικονομικό σύστημα.