Ανάβει το προεκλογικό σκηνικό για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, με τους περισσότερους υποψηφίους στις κρίσιμες περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους να προσαρμόζουν τις κινήσεις τους ακολουθώντας τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα.

Στην πρεμιέρα της δικής του καμπάνιας για τον Δήμο της Αθήνας ο Νικήτας Κακλαμάνης έστειλε χθες σαφές μήνυμα τόσο στη ΝΔ όσο και στον Αρη Σπηλιωτόπουλο ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την κούρσα. Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του σχεδόν αποκλειστικά στον Γιώργο Καμίνη, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το προβάδισμα που καταγράφει ο νυν δήμαρχος.

Αντιστοίχως, την εικόνα ότι στην Περιφέρεια Αττικής τον πρώτο λόγο έχει ο Γιάννης Σγουρός αναγνώρισε με τον τρόπο της η Ρένα Δούρου. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι ο νυν περιφερειάρχης αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλό της, ενώ τον επέκρινε επειδή η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας καταγράφει… πλεόνασμα! Την ίδια ώρα ο γαλάζιος υποψήφιος Γιώργος Κουμουτσάκος συναντούσε την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη σε μια εμφανή προσπάθεια να κινητοποιήσει τα στελέχη της ΝΔ για τη μάχη της περιφέρειας.

Σε μια νέα συνάντηση με άρωμα Κεντροαριστεράς, εξάλλου, οι δήμαρχοι που συγκροτούν την πρωτοβουλία των πέντε (Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτεινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος) στηλίτευσαν το τέρας της κρατικής γραφειοκρατίας και πρόβαλαν το δικό τους όραμα για τον δήμο του αύριο.

Για τον δήμο του αύριο και το νέο μοντέλο της Αυτοδιοίκησης που θα έχει αυτονομία και οικονομική αυτοτέλεια, μακριά από τον εναγκαλισμό του κράτους και τη γραφειοκρατία, μίλησαν χθες το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη οι πέντε δήμαρχοι που αποτελούν την πρωτοβουλία των πέντε. Επρόκειτο για την τελευταία εκδήλωση της σειράς, κατά την οποία οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτεινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος παρουσίασαν τη στρατηγική κατεύθυνση της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει.

Ολοι τους τόνισαν στις ομιλίες τους ότι σήμερα οι δήμοι χρειάζεται να αποκτήσουν αυτονομία και θα πρέπει να απεξαρτηθούν από τον έλεγχο και την επιτήρηση της κεντρικής διοίκησης και της κυβέρνησης. Η κηδεμονία του κράτους έχει ως συνέπεια, ανέφεραν, να καθυστερούν έργα λόγω γραφειοκρατίας ή να μην προχωρούν καν. Γι’ αυτό, πρόσθεσαν, είναι αναγκαίο να καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης.

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό η κάθε κυβέρνηση να ελέγχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει εκλεγεί από τους πολίτες. Είναι μηχανισμός περιττός, γραφειοκρατικός. Οι «χωροφύλακες» θα πρέπει να καταργηθούν» είπε με νόημα ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. «Η σπατάλη για ψηφοθηρικούς λόγους στον δήμο ήταν ο κανόνας προτού αναλάβουμε» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας πως για να είναι ένας δήμος βιώσιμος χρειάζεται νοικοκύρεμα των οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία των πέντε ο Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ και ότι μπορεί να διευρυνθεί και να γίνει πρωτοβουλία των πενήντα. «Είμαστε δήμοι που σταθήκαμε δίπλα στους δημότες που μας είχαν ανάγκη. Δεν προερχόμαστε από πολιτικά κόμματα. Στους πολίτες λογοδοτήσαμε και σε αυτούς θα λογοδοτήσουμε πάλι».

ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη γραφειοκρατική διαδικασία για τις προμήθειες των δήμων. «Είναι η Κόλαση για να γίνει ένας διαγωνισμός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης. Από την πλευρά του, ο Γ. Μπουτάρης μίλησε για την περιπέτεια των απορριμματοφόρων της Θεσσαλονίκης, δηλαδή πόσο χρόνο χρειάστηκε για να προμηθευτεί ο δήμος 70 οχήματα αυτού του είδους. «Η διαδικασία ξεκίνησε το 2011 και μόλις την περασμένη εβδομάδα παραλάβαμε τα πρώτα» ανέφερε. Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι επί δημαρχίας του η δημοτική Αρχή αντιτάχθηκε στην κηδεμονία του κράτους και της κυβέρνησης. Η εξάρτηση όμως παραμένει και προκαλεί προβλήματα στον δήμο. «Πώς να γίνει μία πεζοδρόμηση ή ένας ποδηλατόδρομος σε έναν δρόμο όταν υπάρχουν δρόμοι που δεν υπάγονται στον δήμο. Για παράδειγμα η Αθηνάς, η Μιχαλακοπούλου δεν είναι αρμοδιότητας του δήμου». Ο κ. Καμίνης έθιξε ακόμη τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ευταξία της πόλης διότι «μας πήραν τη δημοτική αστυνομία».

Ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς τόνισε ότι από το παρωχημένο μοντέλο του δημάρχου-διεκδικητή και δημάρχου-εργολάβου πρέπει να πάμε σε αυτό του δημάρχου που προσφέρει υπηρεσίες. Στις λύσεις που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για την καθημερινότητα του πολίτη, τη διαχείριση της κυκλοφορίας ή των σκουπιδιών αναφέρθηκε, τέλος, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΙΩΤΗΣ

«Ναι» στη συμμετοχική δημοκρατία

Στην αναθεμελίωση του διοικητικού συστήματος και της αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Βόλου τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η συμμετοχική δημοκρατία και η ενδοδημοτική αποκέντρωση