Μια ιδιαίτερα υψηλή εγγύηση που φθάνει το ένα εκατ. ευρώ καθώς και περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, επιβλήθηκε την Παρασκευή στον πρώην Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη μετά την απολογία του στον ανακριτή Δημήτρη Μπούκα.

Το ΠΑΣΟΚ,με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, χαρακτήρισε πρωτοφανή τη δικονομική μεταχείριση του Μιχάλη Καρχιμάκη και έθεσε ευθέως θέμα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται:

«Η δικονομική μεταχείριση που υφίσταται ο Μιχάλης Καρχιμάκης για μια υπόθεση που δεν έχει κανένα οικονομικό αντικείμενο και καμία σχέση με διαχείριση δημόσιου χρήματος είναι πρωτοφανής. Τίθεται ζήτημα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης και διαφύλαξης της σοβαρότητας του δημοσίου λόγου καθώς τροφοδοτούνται ακραία συνωμοσιολογικά σενάρια που προσβάλλουν την κοινή λογική».

Ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται για ηθική αυτουργία παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος.

Ωστόσο με δήλωσή του αργότερα είπε ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει την εγγύηση καθώς δεν το επιτρέπουν τα «ισχνά οικονομικά» του.

«Η κατηγορία δεν αντιστοιχεί στο πρόσωπο μου και στην πάγια δράση και συμπεριφορά μου χάριν και υπέρ του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος .

»Κυρίως όμως δεν αναλογεί στο υλικό της δικογραφίας.

»Ως εκ τούτου είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της θεσμικής της λειτουργίας θα απο λήξει στην αναγνώριση της αθωότητας μου.

»Ασφαλώς δεν θα καταβληθεί η εγγύηση του 1.000.000 ευρώ δεδομένου άλλωστε ότι δεν το επιτρέπουν τα ισχνά οικονομικά μου», είπε ο πρώην υπουργός.

Αφορμή για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του αποτέλεσε μια αναφορά υπαλλήλου της ΕΥΠ, η οποία υποστηρίζει ότι στην κατοχή του Μιχάλη Καρχιμάκη έφθαναν απόρρητα έγγραφα.

Γεγονός που ο ίδιος αρνήθηκε στην απολογία του, τονίζοντας ότι όλα τα χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας προασπίστηκε τα εθνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Καρχιμάκης χαρακτηρίζει τις καταγγελίες της υπαλλήλου της ΕΥΠ «ανυπόστατες» και «συκοφαντικές» συνδέοντάς τες με εσωτερική διαμάχη εντός της υπηρεσίας(σ.σ. ΕΥΠ), με στόχο να προσφέρουν κάλυψη σε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχός της που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προσωπικότητα και την εντιμότητα του Μιχάλη Καρχιμάκη έχουν αναφερθεί εξεταζόμενοι ως μάρτυρες υπεράσπισής του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρώηνυπουργός Δημήτρης Ρέππας καθώς και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.