Σε μεγάλους μπελάδες έβαλε τον Ολυμπιακό η Αρμάνι Μιλάνο, η οποία πέρασε νικηφόρα και από το ΣΕΦ (88-86) και οδεύει φουλ για φάιναλ φορ και μάλιστα στην έδρα της.

Αντίθετα οι Πρωταθλητές Ευρώπης, έχασαν ουσιαστικά κάθε ελπίδα για κατάκτηση της δεύτερης θέσης (που δίνει επίσης πλεονέκτημα έδρας) και πλέον κοιτούν να σώσουν την παρτίδα, με οριακή πρόκριση, για να μην αναγκαστούν να παραδώσουν το στέμμα τους, από την φάση του τοπ-16.

Το τρίποντο «μαχαιριά» του Κίθ Λάνγκφορντ στα 34’’ μετά από δύο άστοχες βολές του εκ των κορυφαίων του Ολυμπιακού Μπράιαν Ντανστον, έβαλε τέλος στα όνειρα των Πρωταθλητών Ευρώπης για μια επική ανατροπή και υπέγραψε τη μεγάλη νίκη των Ιταλών κάνοντας το 85-81.

Εκεί που το μομέντουμ είχε γυρίσει και οι Πειραιώτες έδειχναν ικανοί για την ανατροπή (από 63-73 στο 32’, προηγήθηκαν 81-80 με τον Περπέρογλου στο 38’) ήρθε ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, καθώς κανείς από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν μπόρεσε να τον εξουδετερώσει.

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης για μια ακόμα βραδιά είχαν ουσιαστικά παρόντες μόνο στο φύλλο αγώνα (!) βασικούς, υποτίθεται ξένους παίκτες, όπως ο Πέτγουεϊ, ο Σίμονς, ο Κόλινς αλλά και ο Λοτζεσκι και δεν ξεγελάει το μοναδικό του τρίποντο με το οποίο ο Ολυμπιακός είχε μειώσει στον πόντο προς το φινάλε. Ο Αμερικάνος ήταν τραγικός στην άμυνα στον Λάνγκφορντ, έβλεπε το καλάθι σαν…δαχτυλήθρα (3/11 σούτ), ενώ πήγε να γίνει ήρωας στα 1.22’’ με βιαστικό τρίποντο για να δώσει αέρα τεσσάρων πόντων στον Ολυμπιακό (που ήταν μπροστά με 81-80) αντί να ψάξει πιο οργανωμένη και σωστή επίθεση όντας προηγούμενη η ομάδα του.

Οι Ιταλοί εκμεταλλεύτηκαν εκτός από το άγχος των γηπεδούχων, και την υπεροπλία τους στα επιθετικά ριμπάουντ, αλλά και το ταλέντο του Κίθ Λάνγκφορντ ο οποίος όχι απλά οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του Μιλάνου (δεν μπόρεσε να τον σταματήσει ούτε ο Λοτζέσκι αλλά ούτε ο Μάντζαρης) αλλά τα καλάθια που πετύχαινε κοντά στη λήξη του χρόνου ήταν «μαχαιριές» για την ελληνική ομάδα και την ψυχολογία της.

Παρά την προσπάθεια για επική ανατροπή στο τελευταίο επτάλεπτο του αγώνα, ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε πολύ απλά διότι όχι μόνο δεν περιόρισε τον Λάνγκφορντ, όχι μόνο δεν μπόρεσε να ελέγξει το επιθετικό ριμπάουντ των Ιταλών, αλλά δεν βρήκε και τις αξιόπιστες λύσεις στην επίθεση (θυμίζουμε τη σημαντικότατη απώλεια του τραυματία Σπανούλη) με κάποιες από τις επιθετικές προσπάθειες των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα να στηρίζονται περισσότερο σε ηρωικές επελάσεις βασισμένες περισσότερο στο ένστικτο και στο πάθος.

Ναι μεν έτσι μπαίνουν κάποια καλάθια, αλλά δεν κερδίζεις έναν αγώνα με μια ΟΜΑΔΑ όπως είναι η Αρμάνι Μιλάνο.

Η συγκλονιστική εμφάνιση του Μπράιαν Ντάντστον, η συγκινητική παρουσία του Στράτου Περπέρογλου (με εκπληκτική αυταπάρνηση προερχόμενος από τραυματισμό), η επιστροφή του Σερμαντίνι (που έδειξε ότι δικαίως τον ήθελε να παραμείνει το καλοκαίρι ο κόουτς Μπαρτζώκας) δεν ήταν αρκετά, μπροστά στο αυθεντικό ταλέντο του Κίθ Λάνγκφορντ, ένος από τους καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκας που έχει αλλάξει την μοίρα της ομάδας του Ιταλού μόδιστρου η οποία κάνει πλέον…πασαρέλα στο δρόμο προς τα πλέι οφ και ενδεχομένως προς το Μιλάνο.

Και όμως το ξεκίνημα του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετικό σε επίθεση και άμυνα. Δεν ήταν μόνο το 10-0 (3’) και το 19-7 (6’) με το οποίο προηγήθηκαν οι γηπεδούχοι, αλλά το εξαιρετικό διάβασμα στην επίθεση με αποτέλεσμα η ομάδα του Πειραιά να έχει σε κάποια στιγμή 4/4 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 10/12 βολές με το σκορ στο 27-17 (8’).

Ο Περπέρογλου είχε ήδη 11 πόντους, έχοντας κάνει εξαιρετικό παιχνίδι και στην άμυνα, αλλά το πρόβλημα ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ των Ιταλών (έπαιρναν μόνο επιθετικά μέχρι το 9’ όπου είχαν 5 !) αλλά και το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι δεν έπαιρναν ουσιαστικά σκορ από άλλο παίκτη (με εξαίρεση λίγο τον Ντάνστον).

Έτσι μόλις βγήκε φυσιολογικά για ξεκούραση ο «Πέρπε» ο Λούκα Μπάνκι έδωσε εντολή για μεγάλη πίεση, θυσιάζοντας ακόμα και φάουλ. Οι Ιταλοί έτσι οδήγησαν σε αρκετά λάθη τους Πειραιώτες, ιδιαίτερα τους ξένους και ισοφάρισαν σχεδόν άμεσα με σερί 9-0 σε λίγα δευτερόλεπτα (31-31 στο 12’).

Το άσχημο για την ελληνική ομάδα ήταν το γεγονός της κατακόρυφου ανόδου του Λάνγκφορτ, που πήρε τη σκυτάλη στο σκοράρισμα από τον Σάμουελς με την Αρμάνι να «εκτελεί» από την περιφέρεια. Ο Λοτζέσκι δεν μπορούσε να περιορίσει τον Λάνγκφορντ, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν αρχίσει να κάνουν επιπόλαια λάθη στην άμυνα δεχόμενοι εύκολους πόντους και κυρίως μετά από βιαστικές επιλογές ακόμα και σε επαναφορά !

Οι Ιταλοί που προηγήθηκαν τελικά 50-47 στο ημίχρονο κατάφεραν να δώσουν φρενήρη ρυθμό στον αγώνα, ο οποίος συνήθως βολεύει τον Ολυμπιακό, αλλά στη παρούσα φάση, έλειπε η απαιτούμενη συγκέντρωση από τους παίκτες του Μπαρτζώκα οι οποίοι δέχτηκαν ουσιαστικά 33 πόντους σε 12 λεπτά !

Και κακά τα ψέματα ο αντίστοιχος Λάνγκφορντ του Ολυμπιακού (έστω σε επίπεδο ρυθμού και όχι ανάλογου σκοραρίσματος) είναι στις ΗΠΑ με πρόβλημα στο γόνατο (Λο).

Για αυτό και οι Ιταλοί μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το γρήγορο ρυθμό, έχοντας παράλληλα και εξαιρετικό ποσοστό στα τρίποντα, κοντά στο 60% στο πρώτο ημίχρονο (8/14) !

Ολυμπιακός (18/37δίπ., 7/15τρίπ., 29/36β., 23-9ρ., 12ασ., 7κλ., 4κοψ., 13λαθ.): Πέτγουεϊ 3(1), Σερμαντίνι 9, Ντάνστον 11 (2/4δ., 7/10βολ., 3 ριμπ., 4 κοψ.), Περπέρογλου 22 (5/9διπ., 2/3τρ., 6/7βολ., 5ριμπ., 2 κλεψ., 2 ασιστ, 2 λαθ.), Σλούκας 13 (4/5διπ., 1/2 τρ., 2/3β., 2ριμπ., 3 ασιστ, 3 λαθ.), Κόλινς, Πρίντεζης 16 (2/7διπ., 1/2τρ., 9/20β., 9 ριμπ.), Μάνταρης 5(1), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 7(1).

Αρμάνι Τζινς Μιλάνο (16/37δίπ., 12/24τρίπ., 20/27β., 20-13ρ., 13ασ., 6κλ., 2κοψ., 17λαθ.): Τζεντίλε, Σερέλα 3, Μέλι 2, Χάκετ 9 (2/3 τρ., 4 ασιστ), Καγκούρ 7(1), Λάνγκφορντ 20 (4/8διπ., 3/5τρ., 3/4β., 5ριμπ., 8 ασιστ, 3 λαθ.), Σάμουελς 9, Γουάλας 8(1), Λαβάλ 13 (4/6διπ., 5/6β., 8 ριμπ., 2 κοψ.), Μος 6(2), Τζέρελς 11 (3/7τρ.)