Τα ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν στην Αγγλία και την Ουαλία ενδέχεται να υποχρεώνονται να συμφωνούν προηγουμένως τους όρους του… διαζυγίου τους, σύμφωνα με την εισήγηση μιας νομοθετικής επιτροπής που έχει αναλάβει να προτείνει μεταρρυθμίσεις στη βρετανική κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα τα ζευγάρια μπορούν να συνάπτουν προγαμιαία συμφωνητικά που καθορίζουν τους όρους ενός ενδεχόμενου διαζυγίου. Ωστόσο, τα προγαμιαία συμφωνητικά δεν είναι υποχρεωτικά για όλους.

Η νομοθετική επιτροπή, που είναι ανεξάρτητος οργανισμός και έχει αναλάβει να προτείνει στη βρετανική κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία της χώρας, εισηγείται να γίνει υποχρεωτικό το προγαμιαίο συμφωνητικό ώστε τα ζευγάρια να διαχειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά τους εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον αποφασίσουν να πάρουν διαζύγιο.

Με τον τρόπο αυτό «θα γίνονταν πιο προβλέψιμες οι οικονομικές συνέπειες ενός χωρισμού», εξήγησε η Ελίζαμπεθ Κουκ, η επικεφαλής της επιτροπής για την Αγγλία και την Ουαλία. «Τα μέτρα που συστήνουμε θα βοηθούσαν τα ζευγάρια να κατανοήσουν καλύτερα τις οικονομικές υποχρεώσεις τους», συμπλήρωσε.

Δικηγόροι που ασχολούνται με το οικογενειακό δίκαιο χαιρέτισαν την πρόταση αυτή. Η Αμάντα Μακάλιστερ της δικηγορικής εταιρείας Slater & Gordon είπε ότι το προγαμιαίο συμφωνητικό «θα μπορούσε να μειώσει τις συγκρούσεις και το κόστος» που συνοδεύουν ένα διαζύγιο.