Γερμανικό δικαστήριο απάλλαξε σήμερα Πέμπτη τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Κρίστιαν Βουλφ, από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας. Ο Βουλφ κάθησε στο εδώλιο κατηγορούμενος ότι επέτρεψε σε έναν φίλο του, κινηματογραφικό παραγωγό, να καλύψει με το ποσό των 700 ευρώ, τα έξοδα διαμονής του σε ξενοδοχείο όπως και άλλες δαπάνες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μπίρας Oktoberfest το 2008, όταν ο Βουλφ ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.

Ο 54χρονος Βουλφ, ο οποίος κάποτε εθεωρείτο μελλοντικός καγκελάριος, παρέμεινε μόλις 20 μήνες στην προεδρία προτού παραιτηθεί το 2012 με αφορμή τις σε βάρος του κατηγορίες για παθητική δωροδοκία.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο στη χώρα. Οι πρόεδροι στη Γερμανία έχουν περιορισμένη εξουσία, αλλά οφείλουν να θεωρούνται «υποδείγματα ηθικής» για τους πολίτες απέχοντας από σκάνδαλα.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Βουλφ επέτρεψε στον φίλο του Ντέιβιντ Γκρένεβολντ να καλύψει τμήμα των εξόδων από την επίσκεψή του στο φεστιβάλ του Μονάχου που αφορούσαν τη διαμονή του στο ξενοδοχείο και κάποια γεύματα.

Η τελευταία αυτή δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση αφορούσε τη μοναδική κατηγορία που είχε απομείνει, καθώς η έρευνα για το θέμα απέδειξε ότι μια σειρά καταγγελιών περί αποδοχής δώρων και εξυπηρετήσεων από πλούσιους φίλους του, μεταξύ των οποίων πολυτελείς διακοπές και ένα χαμηλότοκο δάνειο, ήταν αβάσιμες.

Η αξιοπιστία του Βουλφ ως προέδρου επλήγη όταν τα γερμανικά ΜΜΕ τον κατηγόρησαν ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας σχετικά με ένα χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει από επιχειρηματία φίλο του.

Το σκάνδαλο έφερε σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς ο Βουλφ ήταν προσωπική της επιλογή για την προεδρία το 2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από