Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 ύστερα από τετραετή ύφεση που ξεπέρασε το 20% προβλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, υπό την προϋπόθεση ότι η εκλογική χρονιά δεν θα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Εντούτοις, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση της ΤτΕ που παρουσιάστηκε χθες, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά περισσότερο από 30% το διάστημα 2010-2013. Αντίστοιχα οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν κατά 33,4% σε σχέση με το 2008, ενώ τα κόκκινα δάνεια εξαπλασιάστηκαν μέσα σε μία πενταετία και πλέον ένα στα τρία χρέη δεν εξυπηρετείται. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι υγιές και ανθεκτικό, ενώ οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, για την έξοδο από την κρίση απαιτείται ολοκληρωμένη εθνική πολιτική και νέο μοντέλο ανάπτυξης με βασικούς άξονες το χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις, τον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και το σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο
ΣΥΝΕΠΕΙΑ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης, μολονότι απαιτούνται αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς και συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για τη διατήρηση και τη διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της αναφέρει πως τον Σεπτέμβριο του 2013 το 31,2% δεν εξυπηρετείται, ενώ το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια (45,8%), δεδοµένου ότι συνήθως δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Αντίστοιχα, στα στεγαστικά δάνεια το ποσοστό ήταν 25,8% και στα επιχειρηματικά 31,2%.
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο τόσο για την ΤτΕ όσο και για τις εμπορικές τράπεζες, που αναζητούν τρόπους να ανασχέσουν αυτή την πορεία.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μείωση στα 161 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις τον Ιανουάριο, από 163,2 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2013. Ως προς την κτηματαγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών οι τιμές των διαμερισμάτων έπεσαν κατά 33,4%, ενώ σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες στην Αθήνα η πτώση ήταν 35,8% και στη Θεσσαλονίκη 37,1%. Μάλιστα, πλέον η μέση περίοδος αναμονής για τη διάθεση ακινήτων προς πώληση έχει φτάσει τον ένα χρόνο, ενώ το παζάρι ρίχνει την τιμή κατά 20,7%.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από