Με μια πρώτη συμφωνία ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην τρόικα αναφορικά με τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες και συγκρατημένη αισιοδοξία για σύγκλιση θέσεων σε όλα τα ανοιχτά θέματα έως το επόμενο Σαββατοκύριακο ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.
Τα αγκάθια έως την τελική συμφωνία είναι ακόμη αρκετά, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ (σε γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιβλία κ.ά.) να αναδεικνύονται σε βαρόμετρο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και την πλευρά του ΔΝΤ να ασκεί έντονες πιέσεις για την παράλληλη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, το οικονομικό επιτελείο οχυρώνεται πίσω από το πρωτογενές πλεόνασμα και επιχειρεί να αποκρούσει τις πιέσεις της τρόικας για εφεδρικό πακέτο μέτρων, υπό τον κίνδυνο οι δικαστικές αποφάσεις να ανατρέψουν τις ισχύουσες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.
Παράλληλα η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι συμφωνία έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου δεν σημαίνει και απευθείας εκταμίευση της σούπερ δόσης των 11,9 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα εκταμιευθούν έως τον Μάιο, αφού πρώτα η ελληνική πλευρά καλύψει με τη μορφή προαπαιτουμένων τις όποιες παρεμβάσεις περιλαμβάνει η ενδεχόμενη συμφωνία...

Εφεδρικό πακέτο μέτρων στην περίπτωση κατά την οποία οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς απαιτεί η τρόικα, ενώ τηρεί σκληρή στάση για την απελευθέρωση των αγορών σε γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και στους άλλους τομείς που προτείνει ο ΟΟΣΑ και αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις, το οικονομικό επιτελείο οχυρώνεται πίσω από το πρωτογενές πλεόνασμα επιμένοντας πως δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2014. «Εχουμε τεράστιες καβάτζες, δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα» τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα ώστε στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου να ανοίξει ο δρόμος για τη σούπερ δόση των 11,9 δισ. ευρώ.

Εάν την επόμενη εβδομάδα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες και υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τότε ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ θα αναχωρήσουν για το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα παρουσιαστεί η συμφωνία (staff level agreement) και θα υπάρξει πολιτική δήλωση από το Συμβούλιο, με την οποία θα επιβεβαιώνεται η πρόοδος.

Για την αποδέσμευση της δόσης όμως (8,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) έως το Μάιο, οπότε θα πρέπει να πληρωθούν λήξεις ομολόγων 9 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ικανοποιήσει μία σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα σημερινά αγκάθια των διαπραγματεύσεων. Να ψηφίσει τις αλλαγές για τις αγορές στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία, να καταργήσει φόρους υπέρ τρίτων, να μειώσει 3,9% τις ασφαλιστικές εισφορές.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Στο μέτωπο των εφεδρικών μέτρων που απαιτεί η τρόικα για το 2014, το υπουργείο Οικονομικών έχει ρίξει ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Και στην περίπτωση της Πορτογαλίας δικαστικές αποφάσεις απειλούσαν να ανατρέψουν τη δημοσιονομική πολιτική, η τρόικα όμως συμβιβάστηκε και δέχθηκε να προσδιοριστούν και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μόνο εφόσον απαιτηθεί μετά την οριστική δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων και όχι προκαταβολικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πορτογάλο ομόλογό του, προκειμένου να ενισχύσει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν τίθεται ζήτημα δημοσιονομικού κενού για το τρέχον έτος.

Παράλληλα όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα και μένει να φανεί αν θα υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα για τα καυτά θέματα των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιβλία), η κατάργηση 150 φόρων υπέρ τρίτων που ζητά η τρόικα (50 αντιπροτείνει το υπουργείο Οικονομικών) αλλά και η οριστικοποίηση των λεπτομερειών για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 3,9% από το καλοκαίρι. Ειδικότερα, πάντως, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρξει «λογικός συμβιβασμός» για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από