Οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας πρότειναν τον πρώην υπουργό Οικονομίας και υποστηρικτή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για την θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την καθαίρεση Γιανουκόβιτς.

Το συμβούλιο Euromaidan, που απαρτίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες του ουκρανικού κινήματος διαμαρτυρίας, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και ακραίων ομάδων, ανακοίνωσε την επιλογή του Γιάτσενιουκ, όπως και διαφόρων υποψηφίων για τα πιο σημαντικά υπουργεία, αφού τα μέλη του απευθύνθηκαν στο πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μεϊντάν) στο Κίεβο, με σκοπό να… αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Ο μεταβατικός πρόεδροςΑλεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας».

Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού

Στα 39 του χρόνια, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ,παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών,αναμένεται να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα πάρει τα ηνία ενόψει της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου.

Στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» που ίδρυσε η ηγέτιδα της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε το Σάββατο, ο Γιάτσενιουκ έχει χρηματίσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών.

Η εμπειρία του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς η Ουκρανία κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών εάν δεν εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια σύντομα. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, το Κίεβο έχει ανάγκη 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ είναι ένας δικηγόρος και οικονομολόγος που ανελίχθηκε ταχύτατα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά υπήρξε και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την αποπομπή Γιανουκόβιτς.

Δηλώνει ότι έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσει. Προέβλεψε ότι τα πρόσωπα που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση «θα σώσουν την χώρα, αλλά επίσης θα διαπράξουν μια αληθινή πολιτική αυτοκτονία» καθώς θα χρειαστεί να λάβουν πολιτικές αποφάσεις «εξαιρετικά αντιδημοφιλείς, όμως τις μόνες απαραίτητες» στη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Έχει υιοθετήσει πολύ σταθερές θέσεις στην τρέχουσα πολιτική κρίση. Προβάλλει μία πολιτική εικόνα που ορισμένοι κρίνουν ήπια. Είχε απορρίψει την προσφορά εκ μέρους του Γιανουκόβιτς να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο.

Στο Κοινοβούλιο, ο Γιάτσενιουκ, μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία με τα μικρά λεπτά γυαλιά του, τις γραβάτες και τα άψογα κοστούμια του ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που ντύνονται πολύ πιο απλά.

Αν και πολύ λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό στο εξωτερικό σε σύγκριση με τον πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, έναν άλλο ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο Γιάτσενιουκ, που έχει την εικόνα ενός «διανοούμενου τραπεζίτη», σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus, αποτελεί εντούτοις οικείο πρόσωπο στους διπλωματικούς κύκλους.

Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας την περίοδο 2005-2006, έπειτα για σύντομο χρονικό διάστημα υπουργός Εξωτερικών, το 2007, και ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε την είσοδο της Ουκρανίας στην Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, η Ουκρανία δεν έχει γνωρίσει ποτέ ως τώρα τέτοια οικονομική και πολιτική καταστροφή. Έχουμε ανάγκη κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και πρέπει άμεσα να συνάψουμε συμφωνία για ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» υπογράμμισε τη Δευτέρα, ο Γιάτσενιουκ.

Με καταγωγή από το Τσερνίβστι (νοτιοδυτική Ουκρανία) ο 39χρονος δικηγόρος και οικονομολόγος, ορίστηκε το 2001 υπουργός Οικονομίας της Κριμαίας, της αυτόνομης ρωσόφωνης Δημοκρατίας στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Έπειτα από μία σύντομη θητεία στην κεντρική τράπεζα, η Πορτοκαλί Επανάσταση τον οδήγησε το 2005 στον θώκο του υπουργού Οικονομίας.

Το 2007 ο Αρσένι Γιάτσενιουκ τέθηκε επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας για κάποιους μήνες, κατά τους οποίους πρόβαλε τις φιλοδυτικές του θέσεις και έκανε προσπάθειες να κάνει οικονομία: μέσα ενημέρωσης υπογράμμιζαν ότι χρησιμοποιούσε συχνά εμπορικές πτήσεις για τις επίσημες αποστολές του.

Στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Ως υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο το 2010, έλαβε ένα 7% των ψήφων και απέρριψε την πρόταση του νικητή των εκλογών Βίκτορ Γιανουκόβιτς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Δύο χρόνια μετά, το κόμμα του, το Μέτωπο για την Αλλαγή, αποφασίζει να διαλυθεί για να ενταχθεί στο κόμμα Μπατκίβστσινα (Πατρίδα) της Γιούλιας Τιμοσένκο.