Με την αστυνομία συγκρούστηκαν διαδηλωτές την Τρίτη, στο Ορους του Ναού της Ιερουσαλήμ, το τμήμα που αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την παλιά πόλη.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε λίγες ώρες πριν φτάσει στη Βουλή αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για να αλλάξει το καθεστώς της περιοχής υπέρ των ισραηλινών αρχών. Το νομοσχέδιο δεν έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Μάικ Ρόζενφελντ, η αστυνομία «μπήκε στο σημείο και έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ύστερα από τις πέτρες που έριξαν Παλαιστίνιοι εναντίον επισκεπτών».

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες ενώ τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν. «Οι δυνάμεις της τάξης παραμένουν στο Ορος του Ναού και οι επισκέψεις συνεχίζονται» ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Στο σημείο αυτό, βρίσκεται το Τέμενος του Αλ Άκσα, το τρίτο ιερότερο σημείο για τους μουσουλμάνους ενώ οι Εβραίοι προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων. Η διαχείριση της περιοχής είναι το πιο ευαίσθητο σημείο στη διαμάχη για την Παλιά Πόλη.

Η Κνεσέτ θα συζητήσει ένα σχέδιο νόμου που θα εισηγηθεί ο βουλευτής Μοσέ Φέιγκλιν, μέλος της πιο ριζοσπαστικής τάσης του κυβερνώντος Λικούντ, και προτείνει επέκταση του ισραηλινού ελέγχου.

Δεν έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης και ο Νετανιάχου έχει δηλώσει την κατηγορηματική του αντίθεση, πιστεύοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στο στάτους κβο θα ρίξει «λάδι στη φωτιά».