Στην πρώτη κρατική ΜΚΟ, με την επωνυμία Εργο Πολιτών, στις ελάχιστες δράσεις της και στα τεράστια χρέη της αναφέρονταν δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ που δημιουργήθηκε το 2005 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή είχε σκοπό την καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων. Ωστόσο, έξι χρόνια μετά η λειτουργία της σταμάτησε ενώ είχαν ξοδευτεί σχεδόν 7,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5 εκατ. δόθηκαν για τη μισθοδοσία και τις αμοιβές τρίτων συνεργατών.
Στο τιμόνι του Εργου Πολιτών τοποθετήθηκε από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή ο Στέλιος Συρμόγλου δημοσιογράφος και καθηγητής πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μία από τις πρώτες αποφάσεις που λήφθηκε στη «ΜΚΟ των ΜΚΟ» ήταν η προμήθεια πολυτελούς αυτοκινήτου Audi Α4 με κινητήρα 2.000 κυβικών εκατοστών αξίας και 44.000 ευρώ για τις μετακινήσεις του προέδρου, ο μισθός του οποίου ανερχόταν σε 9.500 ευρώ συν την αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας ξοδεύτηκαν πάνω από 50.000 ευρώ, ενώ από το 2007 έως το 2009 φαίνεται πως δαπανήθηκαν για ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό περισσότερα από 190.000 ευρώ. Συνολικά από το 2005 έως και το 2010 η εν λόγω ΜΚΟ εμφανίζεται να συμμετέχει σε 45 δράσεις, κυρίως συνέδρια. Παρά τη γενναία κρατική χρηματοδότηση που έλαβε το Εργο των Πολιτών, τον Απρίλιο του 2011 εμφάνιζε χρέη 536.000 ευρώ.
Ακόμα μία περίπτωση που απασχόλησε ήταν ένα δίκτυο ΜΚΟ με έδρα τη Λάρισα, οι οποίες συναντώνται σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και έχουν λάβει εκατομμύρια για να προσφέρουν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση. Ο άνθρωπος πίσω από αυτές της ΜΚΟ φέρεται να είναι ο Νίκος Πιτσούλης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από