Από τη µία συγκεντρώνει χρήµατα για φιλανθρωπίες, από την άλλη «βοηθάει» µια ισραηλινή εταιρεία που κατηγορείται ότι εκµεταλλεύεται τους παλαιστίνιους εργάτες της; Μάλλον κάπου έχει µπερδευτεί η πρωταγωνίστρια του «Χαµένοι στη µετάφραση» και έτσι ο φιλανθρωπικός οργανισµός Οξφαµ αποφάσισε να της δείξει την πόρτα της εξόδου.

Από το 2005 ώς τον περασμένο μήνα, η Σκάρλετ Γιόχανσον ήταν πρέσβειρα καλής θελήσεως της Οξφαμ. Ταυτόχρονα, με την κυκλοφορία δύο νέων ταινιών της, υπέγραψε και ένα συμβόλαιο για τη διαφήμιση αναψυκτικού της SodaStream, μιας εταιρείας που παρασκευάζει ανθρακούχα ποτά και έχει εργοστάσιο σε έναν ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Οχθη.

Εως και σήμερα η Γιόχανσον είχε μια άμεμπτη καριέρα, κάτι που αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως η Σοφία Κόπολα και ο Γούντι Αλεν. Ισως τα μίντια να ασχολήθηκαν περισσότερο από όσο έπρεπε με το διαζύγιό της από τον ηθοποιό Ράιαν Ρέινολντς και τις γυμνές φωτογραφίες της που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, όταν κάποιος τις έκλεψε από τον υπολογιστή της και τις δημοσιοποίησε.

Κατά τα άλλα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι με δύο νέες ταινίες και ταυτόχρονα μια διεθνή πολιτική διαμάχη μόνο κοινή σταρ δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Στη μία μιλάει περισσότερο, στην άλλη σχεδόν καθόλου. Στο «Δικός της» (Her) του Σπάικ Τζόνζι ερμηνεύει τη Σαμάνθα, ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστή που εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και την προσωπικότητά του. Αν και ακούγεται μόνο η φωνή της, η παρουσία της είναι τόσο εμφανής όσο και των συμπρωταγωνιστών της.

Αντιθέτως, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Κάτω από το δέρμα» (Under the Skin) εμφανίζεται περισσότερο και μιλάει λιγότερο. Ως εξωγήινη σέξι ανθρωπόμορφη φιγούρα περιφέρεται στους δρόμους της Γλασκώβης και οδηγώντας ένα βαν ψάχνει υποψήφια θύματα, προκειμένου να γίνουν τροφή των εξωγήινων στον πλανήτη της.

Η καστανή περούκα και η καφέ γούνα που φοράει την κάνουν σχεδόν αγνώριστη. Μόνο τα χαρακτηριστικά, σαρκώδη χείλη της είναι που την προδίδουν από κοντά. Η ταινία γυρίστηκε κάτω από εντελώς ανορθόδοξες συνθήκες που επιβεβαιώνουν την προσαρμοστικότητα και την τόλμη της Γιόχανσον. Ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ τοποθέτησε μικρές κάμερες στο όχημα, ώστε να τη φιλμάρει κρυφά καθώς εκείνη γοητεύει τα θύματά της – αληθινούς ανθρώπους, αντί για ηθοποιούς – τους οποίους η Γιόχανσον επέλεγε αυθόρμητα καθώς οδηγούσε.

Βέβαια, όσο σιωπηλή είναι στην ταινία «Κάτω από το δέρμα» τόσο σιωπηλή θα προτιμούσε η Οξφαμ να είναι η πρέσβειρα καλής θελήσεως και στη δημόσια ζωή της. «Η Οξφαμ είναι μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο ιδρυτής της εκστρατείας μποϊκοτάζ Ομάρ Μπαργκούτι. «Δεν μπορούν να διατηρήσουν μια πρέσβειρα εφόσον εμπλέκεται σε μια ισραηλινή εταιρεία που η κεντρική μονάδα παραγωγής της βρίσκεται στην Δυτική Οχθη». Η Γιόχανσον παραιτήθηκε από την οργάνωση, τρεις εβδομάδες μετά το όλο συμβάν, καθώς ανάμεσα στις κατηγορίες αναφέρθηκε ότι είναι και πολιτικά αφελής.

Ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η ίδια αποφάσισε με σεβασμό να τερματίσει τον ρόλο της πρέσβειρας καλής θελήσεως με την Οξφαμ, ύστερα από οκτώ χρόνια. «Η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Οξφαμ έχουν μια διαφορά απόψεων σχετικά με το BDS (Boycott, Divestment and Sanctions, τη διεθνή καμπάνια η οποία χρησιμοποιεί οικονομική και πολιτική πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να συμμορφωθεί με τους στόχους του κινήματος). Η ίδια είναι πολύ περήφανη για τα επιτεύγματά της και τις προσπάθειες που έχει κάνει για τη συγκέντρωση χρημάτων για την Οξφαμ» συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ως παιδί, η μητέρα της έπαιρνε εκείνη και τον δίδυμο αδελφό της Χάντερ όταν πήγαινε να ψηφίσει, προκειμένου να μυηθούν στη δημοκρατική διαδικασία. «Και οι δύο οι γονείς μου ήταν πολύ φιλελεύθεροι», δήλωσε η ηθοποιός, «νομίζω ότι μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον με πολιτική συνείδηση. Πάντα παρακολουθούσαμε τις εκλογές στην τηλεόραση και τα ντιμπέιτ. Και έτσι γίναμε πολιτικά ενεργοί. Δεν λέω ποτέ σε κανέναν τι να ψηφίσει, ούτε πού να δωρίσει χρήματα. Αλλά αν πρόκειται να πέσει ένας προβολέας πάνω μου, τότε θα ήθελα να τον στρέψω σε σκοπούς που πιστεύω ότι αξίζουν».