Από τα σκοτάδια των αρχείων του BBC βγαίνει στο φως ένα χαμένο τμήμα της ιστορικής παράστασης χορού «Ωραία Κοιμωμένη», με τη Μαργκό Φοντέιν να δίνει μία από τις ωραιότερες ερμηνείες της.

Η  παράσταση του 1959 πρόκειται να μεταδοθεί για πρώτη φορά ολόκληρη από το κανάλι BBC4 στις 7 Μαρτίου σε ένα αφιέρωμα για τον κλασικό χορό.

Οταν επρόκειτο να κυκλοφορήσει σε DVD η περίφημη παράσταση της νεαρής Φοντέιν, το μέρος του μπαλέτου με το φιλί του πρίγκιπα που ξυπνά την Κοιμωμένη χάθηκε στη μεταγραφή από λάθος των τεχνικών.

Επειτα από εκτενή έρευνα στο αρχείο του BBC ανάμεσα στις ταινίες παραγωγής εκπομπών του 1959 οι αρχειοφύλακες εντόπισαν ένα αντίγραφο της μαγνητοσκοπημένης παράστασης του έργου του Τσαϊκόφσκι. Το ατόφιο τώρα πια υλικό παρουσιάζει τη διάσημη πρίμα μπαλαρίνα μαζί με τον Μάικλ Σόουμς, τον παρτενέρ της στο μπαλέτο προτού γνωρίσει τον Ρούντολφ Νουρέγεφ.

«Πρόκειται για ένα δραματικό θεατρικό ύφος χορευτικής ερμηνείας πολύ πιο συναισθηματικό από την επίδειξη τεχνικής μπαλέτου. Το μπαλέτο γυρίστηκε σε τηλεοπτικό στούντιο, γι’ αυτό και μπορεί ο θεατής να δει σε κοντινή λήψη τους χορευτές» εξηγεί η Λότι Γκαζάρ, παραγωγός της επικείμενης προβολής «Φοντέιν ’59: Ωραία Κοιμωμένη».

Εκείνη την εποχή η Φοντέιν βρισκόταν στα πρώτα βήματα της καριέρας της στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου χορεύοντας  τον ρόλο με τον οποίο έγινε η διάσημη για την τεχνική δεινότητά της μπαλαρίνα του 20ού αιώνα.

Η ταινία επισημαίνει το γεγονός ότι  τα σημερινά αστέρια του μπαλέτου αποσύρονται πριν από τα 40 τους, ενώ η Φοντέιν ξεκίνησε στα 42 της μαζί με τον Νουρέγεφ το πιο ένδοξο τμήμα της καριέρας της.